دندانهای ما از دو بخش مهم تاج و ریشه تشکیل شدهاند. تاج دندان ناحیه قابل رویت دندان است که مینای دندان را پوشانده است. این ناحیه به دلیل بیرون بودن، بیشتر از سایر قسمتهای دندان در معرض آسیب قرار دارد. در شرایطی که تاج اصلی دندان آسیب دیده، میتوان با کمک از تاج گذاشتن دندان، یا انجام لمینت یا کامپوزیت آسیب وارده را جبران کرد. اگر شماهم میخواهید بدانید تاج گذاشتن دندان چیست و در چه مواقعی باید انجام شود، در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
دسترسی سریع
تاج گذاشتن دندان چیست؟
تاج مصنوعی دندان، درست مثل سرپوشی از جنس سخت و شبیه به دندان، جایگزین تاج ازدست رفته دندان میشود تا علاوه بر زیبایی دندانها، به سلامت و حفظ دندان آسیب دیده کمک کند. تاج مصنوعی دندان اغلب از موادی مثل رزین، فلز یا پرسلین ساخته و روی دندان، چسبانده میشود.
درصورت تماس اعلام کنید که از طرف سایت تماس گرفته اید!
بیشتر بخوانید: لومینیرز دندان چیست؟
انواع تاج دندان
تاج دندان انواع مختلفی دارد که بر اساس وضعیت دندان و صلاحدید دندانپزشک، طی مشاوره، نوع آن انتخاب میشود.
1. تاج دندان فلزی
متخصصین دندانسازی در ساخت این تاج از فلزهای مستحکمی مثل نیکل، کروم، طلا و پالادیوم استفاده میکنند. استحکام این فلزات بسیار مناسب بوده و ماندگاری طولانیتری دارند. همچنین از دیگر فواید استفاده از فلزات در ساخت تاج دندان، تراش کمتر مینای دندان قبل از چسباندن تاج است. اما این متریال فلزی بی ایراد هم نیست. بزرگترین مشکل این جنس تاج مصنوعی، رنگ آن است. به همین خاطر از تاج دندانهایی که با متریال فلزی ساخته میشود، برای دندانهای آسیاب که کمتر از دندانهای جلویی در معرض دید هستند استفاده میشود.
2. تاج گذاشتن دندان از جنس پرسلینی
این نوع تاج مصنوعی، محبوبترین نوع آن محسوب میشود. ظاهر و رنگ طبیعی، ماندگاری مناسب و مطلوب از جمله ویژگیهایی است که باعث محبوبیت تاج دندان پرسلینی شده.
3. تاج گذاشتن دندان با تاج دندان سرامیکی
تاج دندان سرامیکی، از بلوک یکپارچه سرامیک ساخته میشود و ماندگاری بالاتری نسبت به پرسلین دارد. اغلب برای دندانهای جلویی از تاج مصنوعی سرامیکی استفاده میشود.
4. تاج گذاشتن دندان با مواد رزینی
تاج مصنوعی رزینی را میتوان ارزانترین مواد مورد استفاده برای تاج دندان دانست. ماندگاری تاج رزینی اغلب کمتر از سایرین بوده و نیاز به مراقبت و تعویض بیشتری هم دارد.
5. تاج گذاشتن دندان با مواد ترکیبی
در ساخت این نوع تاج، به طور همزمان از فلز و پرسلین استفاده میشود. بیس تاج با فلز ساخته شده و ماندگاری بسیار بالایی دارد، ظاهر تاج هم برای این که بیشترین شباهت را به دندان داشته باشد، با پرسلین ساخته میشود. از بزرگترین ایرادهایی وارد به این نوع تاج مصنوعی دندان، احتمال ایجاد ساییدگی در دندانهای مجاور و امکان لبپریدگی مواد پرسلین ودر معرض دید قرار گرفتن فلز است.
6. تاج گذاشتن دندان موقت
احتمالا شما هم این نوع تاج گذاشتن را حدفاصل بین عصب کشی و گذاشتن روکش دائم تجربه کردهاید. این نوع تاج، کاربرد موقت داشته، استحکام بسیار کمی دارد و به سادگی از روی دندان جدا میشود.
در چه مواقعی از تاج دندان استفاده میشود؟
این تکنیک درمانی، با هدف متفاوتی در هر فرد به کار میرود. اغلب برای مواردی که در ادامه اشاره میکنیم، توصیه به استفاده از تاج مصنوعی دندان میشود:
- آسیب دیدگی و پوسیدگی دندان: وجود حفره و پوسیدگی عمیق دندان، باعث میشود که به تنهایی مواد مخصوص پر کردن دندان کافی نبوده و برای پر کردن ناحیه خالی شده، نیاز به استفاده از تاج دندان باشد.
- زیبایی دندانها: همیشه داشتن دندانهای زیبا و موزون، خواسته ما بوده و هست. تاج مصنوعی دندان میتواند زیبایی ازدست رفته دندان را دوباره به ما بازگرداند. در مواردی که دندان تغییر شکل پیدا کرده، نامرتب و بدرنگ است، میتوان مشکل را با تاج گذاشتن دندان حل کرد.
- عصب کشی: اغلب حد فاصل بین عصب کشی تا پر کردن و در صورت نیاز، روکش دندان، باید از تاج موقت دندان برای جلوگیری از آسیب و محافظت استفاده کرد.
- ترک خوردگی و شکستن دندان: گاهی تاج گذاشتن دندان به منظور حفظ دندان شکسته، ترک خورده و جلوگیری از آسیب بیشتر به آن انجام میشود.
برای تاج گذاشتن دندان باید چه مراحلی انجام شود؟
- مشورت با دندانپزشک : ممکن است شما بر اساس اطلاعاتی که از تاج دندان دارید، خود را کاندید تاج گذاشتن دندان بدانید، اما لازم است قبل ازهر اقدامی با دندانپزشک ماهر و معتمد مشورت کنید تا قبل از گذاشتن تاج مصنوعی، وضعیت تاج و ریشه دندان از نظر پوسیدگی، شکستگی و آسیب بررسی شود.
- تراش و آماده سازی اولیه دندان: در این مرحله دندانپزشک با تراش دندان و بررسی وضعیت، پایه مناسبی برای جاگذاری تاج دندان ایجاد میکند.
- قالب گیری دندان: در مرحله بعد، قالب گیری دندان انجام شده تا تاج مصنوعی، در شبیهترین حالت به دندان اصلی ساخته شود.
- ساخت تاج: بعد از قالبگیری، ساخت تاج دندان مصنوعی در لابراتورهای دندانسازی انجام میشود.
- تاج گذاشتن دندان: در مرحله آخر، بعد از آماده شدن تاج، کار نصب روی دندان به پایان میرسد.
چطور باید از تاج دندان مراقبت کرد؟
این نکته مهم را باید درنظر داشته باشید که تاج گذاشتن، دندان را نسبت به دندان اصلی، آسیبپذیرتر میکند. شما برای دوام و زیبایی بیشتر تاج مصنوعی، باید به مراقبتها بیشتر توجه کنید. در ادامه مهمترین نکاتی که باید در مراقبت از تاج دندان رعایت کنید را به شما خواهیم گفت:
- مواد غذایی سفت و سخت میل نکنید. مصرف خوراکیهایی مثل تخمه ژاپنی (جابانی) باعث ساییدگی تاج جدید میشود. همچنین احتمال شکستگی تاج با این مواد غذایی افزایش مییابد.
- بهداشت دهان و دندان را جدی بگیرید و از مسواک، خمیردندان و نخ دندان مناسب استفاده کنید.
- با اشیا خارجی به دندانها فشار وارد نکنید.
- اگر دندان قروچه شبانه دارید، حتما از گاردهای محافظتی دندان استفاده کنید.
چه تفاوتی بین تاج گذاشتن دندان و روکش دندان وجود دارد؟
روکش دندان لایه بسیار نازکی از پسلن یا سرامیک است که برای محافظت و استحکام بیشتر، روی دندان قرار میگیرد. اما تاج دندان لایه ضخیمتری دارد و کل اطراف دندان را میپوشاند. تاج دندان استحکام بیشتری نسبت به روکش دارد و در مواردی به کار میرود که تاج اصلی دندان آسیب جدی دیده باشد.
بیشتر بخوانید: هیلینگ ایمپلنت چیست؟
تاج گذاشتن دندان برای چه افرادی مناسب نیست؟
همانقدر که تاج گذاشتن دندان میتواند مشکل بسیاری از دندانها را حل کند، در برخی مواقع هم استفاده از آن توصیه نمیشود. از جمله مواقعی که تاج گذاشتن دندان گزینه مناسبی نیست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بیماریهای لثه : در مواقعی که لثه دچار بیماری شده و آسیب دیده، استفاده از تاج دندان ممکن است باعث تشدید بیماری شود. به همین خاطر ابتدا باید درمان کامل لثه انجام شود و در صورت امکان، تاج گذاشتن دندان انجام شود.
- ساختار نامناسب دندان : بستر اصلی تاج دندان، دندان اصلی شماست. اگر دندان به دلیل مشکلاتی مثل شکستگی و پوسیدگی ازبین رفته یا لق شده باشد، تاج گذاشتن روی پایه ممکن نیست و باید از درمانهایی مثل ایمپلنت دندان استفاده کرد.
- عدم رعایت بهداشت دهان دندان: افرادی که به بهداشت دهان و دندان بی اهمیتند، کاندید مناسبی برای تاج گذاشتن دندان نیستند. اگر رسیدگی و مراقبت کافی بعد از گذاشتن تاج دندان انجام نشود، در زیر تاج دندان امکان بروز پوسیدگی و بیماریهای لثه افزایش پیدا میکند.
- پوسیدگی شدید دندان : دندانهایی که پوسیدگی شدید و گسترده دارند، کاندید مناسبی برای گذاشتن تاج نیستند.
- دندان قروچه: یکی از مشکلاتی که باعث ساییدگی تاج دندان میشود، دندان قروچه است. افرادی که دچار دندان قروچه هستند اگر بعد از تاج گذاشتن دندان، از گارد محافظتی استفاده نکنند، خیلی زود دچار ساییدگی دندان میشوند.
درصورت تماس اعلام کنید که از طرف سایت تماس گرفته اید!
بدون نظر