درد دندان ممکن است برای هر فردی رخ بدهد و سن و سال یا جنسیت نمیشناسد. برخی اوقات درد دندان میتواند به حدی برسد که فرد را از انجام کارهای مختلف ناتوان کند. دلایل مختلفی برای بروز درد دندان وجود دارند. البته راهحلهای متفاوتی نیز وجود دارند که میتوان دندان درد را تسکین داد مثلا ترمیم دندان ها یا عصب کشی دندان ویا مراجعه به پزشک .
توجه داشته باشید که دندانها هم جنبه زیبایی دارند و هم به ما در خوردن غذاهای مختلف کمک میکنند. کسی که دارای دندان درد است، نمیتواند به درستی غذا بخورد. از طرفی دندان ناسالم و پوسیده نیز، زیبایی دندانها و در نهایت کل صورت ما از بین میبرد. در نتیجه حفاظت از دندانها برای زیبایی و کمک به غذا خوردن از اهمیت زیادی برخوردار است.
دسترسی سریع
منظور از درد دندان چیست؟
درد دندان به انواع مختلفی میتواند بروز کند، گاهی اوقات میتواند تیر بکشد و گاهی اوقات به حدی برسد که از توانایی تحمل انسان خارج باشد. در همه این موارد افراد به دندانپزشک مراجعه میکنند. درد دندان میتوان علتهای مختلف داشته باشد و مهمترین مسئله تشخیص درست علت درد دندان است. در واقع دندانپزشک با بررسی دندانهای شما، علت درد را تشخیص میدهد و بر اساس آن، اقدام به تجویز نسخه و یا انجام عملیات روی دندان شما میکند.
توجه داشته باشید که درد دندان گاهی ممکن است به دلیل عفونت رخ بدهد و اگر رسیدگی نشود، این عفونت میتواند به دیگر ارگانهای بدن پخش شده و آسیب برساند. گاهی اوقات نیز درد دندان به دلیل پوسیدگی آن است که به قسمت ریشه و عصب دندان رسیده است و نیاز به ترمیم دارد.
درصورت تماس اعلام کنید که از طرف سایت تماس گرفته اید!
بیشتر بخوانید: پالپوتومی چیست و چگونه انجام می شود؟
علت دندان درد چیست؟
شما با احساس درد به دندانپزشک مراجعه میکند و او با بررسیهای لازم علت دندان درد را تشخیص میدهد. توجه داشته باشید که بی توجهی به درد دندان، رفته رفته مشکل دندان را جدیتر میکند و برای درمان آن به وقت، انرژی و هزینه زیادی نیاز خواهید داشت و در برخی مواقع نیز قابل درمان نخواهد بود. در نتیجه پس از احساس دندان درد در سریعترین زمان ممکن به پزشک متخصص مراجعه کنید.
انواع درد دندان و دلایل آنها
همانطور که گفتیم انواع مختلفی از دندان درد وجود دارند که هر کدام دلایل متفاوتی دارند؛
- وجود پوسیدگی در دندان
وقتی دندان دچار پوسیدگی میشود، مینای دندان از بین رفته و حفرههایی در سطح دندان ایجاد میشوند. این حفرهها سبب ایجاد درد دندان میشوند. بهتر است بدانید که هر چقدر این حفرهها بزرگتر باشند و یا به اعصاب داخل دندان نزدیکتر باشند، دندان درد نیز به همان اندازه بیشتر خواهد بود.
البته حفرههای کوچک نیز سبب ایجاد درد خواهند شد ولی اگر در همان ابتدای احساس درد به دندانپزشک مراجعه کنید، دندانپزشک میتواند به راحتی و با کمترین هزینه، حفرههای کوچک دندان را پر کرده و دندان را درمان کند ولی با بیتوجهی نسبت به دندان درد و بزرگتر شدن حفرهها، درد دندان نیز غیرقابل تحمل شده و در مواقعی نیاز به عصب کشی خواهد بود که به انرژی و هزینه بالاتری نیاز خواهد داشت.
- درد دندان بعد از عصب کشی
پس از عصب کشی، دندان دچار درد میشود که پس از گذشت 2 الی3 روز پس از درمان، رفع میشود. از آنجایی که عصب کشی به کمک بی حسی انجام میشود، پس از، از بین رفتن اثر بی حسی، دندان درد آغاز میشود. این درد به ویژه با ضربه یا دمای بالا و پایین بیشتر میشود. اگر تحمل این درد چند روزه را ندارید، میتوانید از داروهای مسکن بدون تجویز دکتر یا برخی از داروهای تجویز شده توسط دکتر استفاده کنید.
- زیاد ورزش کردن
از دیگر دلایل درد دندان و یا پوسیدگی آن میتوان به ورزش زیاد اشاره کرد. کسانی که وزش استقامتی انجام میدهند و مایعات کمتری مینوشند؛ بیشتر در معرض پوسیدگی دندان قرار دارند چراکه با ورزش، بزاق دهان آنها خشک شده و باکتریها به راحتی میتوانند در دهان وی رشد کنند. در چنین شرایطی مینای دندان تخریب شده و پوسیده میشود.
- وجود مشکل در دندانی که قبلا پر شده است
گاهی اوقات موادی که از آنها برای پر کردن دندان استفاده شده است، به دلایلی از دندان جدا میشوند. در چنین شرایطی مواد غذایی وارد قسمتهای مختلف دندان و زیر مواد پرکننده میشوند. باکتریها در این قسمت رشد کرده و سبب پوسیدگی بیشتر دندان میشوند در نهایت درد دندان شروع میشود. اگر مواد پر کننده دندان شما جدا شود، سعی کنید در کوتاهترین زمان ممکن جهت ترمیم دندان به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
- آبسه
گاهی اوقات مواد غذایی درون دندان گیر میکنند و با ادامه غذا خوردن و فشار آوردن به دندان، مواد غذایی در لثه فرو رفته و پس از مدتی سبب التهاب میشوند. اگر التهاب درمان نشود، رفته رفته آبسه در دندان تشکیل میشود که حاوی چرک و عفونت است. سعی کنید پس از تشخیص آبسه به دندانپزشک مراجعه کنید تا درمان شود. در غیر این صورت آبسه سبب ایجاد دیگر بیماریهای لثه خواهد شد. شما میتوانید برای جلوگیری از بروز آبسه، روزانه از نخ دندان استفاده کنید.
- شکستگی دندان
شکستگی دندان نیز میتواند سبب ایجاد درد دندان شود. شکستگی دندان در اکثر مواقع با گاز گرفتن مواد غذایی سفت اتفاق میافتد.
- درد بعد از کشیدن دندان
گاهی اوقات نیاز است که دندان پوسیده را بکشیم یا از طریق جراحی دندان شکسته را از لثه بیرون آوریم. برای این کار از بی حسی استفاده میکنند. پس از اینکه عملیات انجام شد و اثر بی حسی از بین رفت، دندان شروع به درد کردن میکند. درد دندان در دندانهای عقل معمولا بیشتر است. برای تسکین درد دندان میتوانید از داروهای تجویز شده توسط پزشک مصرف کنید.
- درد رشد دندانهای عقل
دندان عقل معمولا در برخی افراد در زمان مناسب رشد نمیکند و یا به صورت نادرست رشد میکند. دندانپزشک در اکثر اوقات توصیه میکند که دندان عقل کشیده شود و یا به کم جراحی دندان عقلی که توسط لثه پوشیده شده است، بیرون آورده شود. از آنجایی که دستیابی و مسواک زدن دندانهای عقل اندکی سخت است، بیشتر در معرض عفونت و پوسیدگی قرار میگیرند و از این رو سبب ایجاد درد دندان میشوند.
- دندان قروچه در شب
برخی افراد در شبها به دلایل متعددی دندانهای خود را روی هم میسایند. دندان قروچه نه تنها سبب ایجاد درد میشود بلکه گاهی اوقات سبب شکستگی دندان و بروز سردرد و یا درد در قسمتهای عضلانی صورت و فک میشود. برای جلوگیری از این اتفاق میتوانید از قرصهای آرامشبخش و یا ضد اضطراب، محافظ دندان به هنگام شب و تزریق بوتاکس استفاده کنید.
- دندان قروچه در موقعیتهای استرسزا
برخی افراد در طول روز نیز بر اساس داشتن ترس به دندان قروچه مبتلا میشوند و دندانهای خود را روی هم میسایند. در شرایط استرسزا میتوانید با حفظ آرامش خود، کشیدن نفش عمیق و کشیدن انگشتان در طرفین صورت، از دندان قروچه جلوگیری کنید.
- تحلیل لثه و درد دندان
گاهی اوقات ممکن است دندانهای حساس سبب تحلیل و عقب رفتگی لثه شوند.در چنین شرایطی مینای دندان در معرض آسیب قرار میگیرد. به طوری که با مصرف غذای سرد یا گرم نیز احساس درد خواهید داشت. برخی افراد برای تحلیل لثه از پیوند لثه کمک میگیرند. در برخی از موارد نیز دندانپزشکان توصیه میکنند که این افراد از مسواکهای مخصوص دندانهای حساس و البته به طور مرتب استفاده کنند.
- عفونت لثه
گاهی اوقات لثه دچار التهاب و قرمزی میشود و سبب ایجاد درد خواهد شد. شما میتوانید به وسيله مسواک و نخ دندان از بروز التهاب در لثه جلوگیری کنید.
- ضربه به دندان
ضربه به دندان نیز میتواند سبب ایجاد درد شود. برای مثال اگر چیز سفتی را گاز بگیرید یا به سرتان به گونهای ضربه زده شود که فک را تحت تاثیر قرار دهد، احساس درد در دندانهای خود خواهید کرد. توجه داشته باشید که در ساختار دندانها عروق خونی و اعصاب وجود دارد که با احساس فشار متورم خواهند شد و این فشار به استخوان دندان منتقل میشود. در اکثر موارد این درد به طور خود به خود درمان میشود ولی اگر ادامهدار باشد، بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید.
- درد بعد از ارتودنسی دندان
سیمهایی که توسط براکتها به دندانها متصل شدهاند، با وارد کردن فشار به دندانها سبب حرکت آنها میشوند و این حرکت ممکن است درد خفیفی در دندانها ایجاد کند. معمولا این درد در روزهای اول بعد از درمان ارتودنسی بیشتر خواهد بود. برای جلوگیری از این اتفاق میتوانید حدود ۲۴ الی ۴۸ ساعت بعد از ارتودنسی از داروهای ضد التهاب استفاده کنید.
- عفونت سینوسها
در برخی مواقع نیز سینوزیت و عفونت سینوسها سبب ایجاد درد در دندانها میشود. توجه داشته باشید که سینوسها در نزدیکی فک بالایی قرار گرفتهاند و التهاب آنها سبب ایجاد درد در تمامی دندانهای فک بالا خواهد شد و برای درمان آن باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.
- درد ارجاعی به دندان
گاهی اوقات نیز برخی بیماریها سبب ایجاد درد دندان میشوند. یکی از این بیماریها، بیماریهای قلبی و سرطان هستند و درد دندان میتواند یکی از نشانههای چنین بیماریهایی باشد.
درمان درد دندان چیست؟
برای درمان درد دندان میتوان از روشهای مختلفی استفاده کرد که به شرح زیر هستند؛
- بهترین و ابتداییترین راه برای جلوگیری از درد دندان، محافظت و مراقبت از پوسیدگی و دیگر مشکلات مربوط به دندان است.
- شما میتوانید برای کاهش التهاب و درد در دندانهای خود از کیسه یخ استفاده کنید. به این صورت که کیسهای از یخ را روی صورت خود و در نزدیکی ناحیه درد قرار دهید.
- برای درمان دندان درد به هنگام شب، میتوانید به صورتی بخوابید که سر شما اندکی بالاتر از بدنتان قرار بگیرد. در چنین شرایطی خون کمتری در مغز جمع شده و میزان التهاب کمتر میشود.
- سعی کنید قبل از خواب، از خوردن غذاهای اسیدی، سرد یا گرم خودداری کنید.
- برای درمان دندان درد در نوزادان و کودکان زیر دو سال از ژلهای بی حس کننده حاوی بنزوکائین استفاده میشود.
- بهتر است دندانهای خود را به کمک دهانشویههایی که حاوی الکل هستند، شستشو دهید. الکل سبب بی حس شدن و ضد عفونی کردن دندانها میشود.
- دهان خود را با آب نمک شستشو دهید.
- سعی کنید در زمانهایی که دندانتان درد میکند از خوردن غذاهای سفت جلوگیری کنید و غذاهایی نرم مثل تخم مرغ، ماست و … مصرف کنید.
- از سیگار کشیدن پرهیز کنید.
- دندانهای خود را با کمک مسواک حاوی فلوراید و به مدت دوبار در طول روز شستشو دهید.
- فاصله بین دندانهای خود را به کمک نخ دندان یا مسواک به طور کامل پاکسازی کنید.
- استفاده از آمپول کتورولاک؛ هنگامی که دندان درد شدیدی را تجربه میکنید، استفاده از کتورولاک میتواند درد شما را تا حد زیادی کاهش دهد. این دارو هم دارای نوع خوراکی و هم تزریقی است و در کوتاهترین زمان ممکن، میتواند درد را تسکین دهد. نوع تزریقی آن میتواند اثر بیشتری بگذارد. معمولا از این دارو پس از جراحی لثه یا جراححی دندان استفاده میکنند.
- کپسول نوافن؛ داروی نوافن به سه صورت قرص، شربت و کپسول در داروخانهها وجود دارد که به درمان درد دندان کمک میکند ولی به اندازه کتورولاک قوی نیست. از آنجایی که این محصول نوع تزریقی ندارند، عوارض کمتری نیز به نسبت کتورولاک دارد و سعی کنید برای درمان دردهای خفیف و متوسط از نوافن استفاده کنید ولی اگر به معده درد دچار هستید، بهتر است زیر نظر پزشک به مصرف این دارو بپردازید.
- سیپروفلوکساسین؛ اگر علت درد دندان شما، به دلیل وجود عفونت در دندان باشد، باید ابتدا به کنترل و درمان عفونت بپردازید. معمولا برای درمان عفونتهای دندان از آنتی بیوتیکها استفاده میشود. سیپروفلوکساسین یکی از انواع آنتی بیوتیکهای خوراکی است که برای درمان عفونت دندان تجویز میشود.
- درمان درد دندان به صورت فوری؛ اگر تحمل دندان درد ندارید میتوانید به کمک مصرف آنتی بیوتیکها از جمله کتورولاک، به صورت فوری درد دندان را رفع کنید. البته میتوانید به کمک فلفل قرمز نیز این کار را انجام دهید. به این صورت که خمیری از فلفل قرمز به کمک آب درست کرده و آن را روی دندانهای خود قرار دهید.
- قرص ناپروکسن ۵۰۰؛ برای درمان درد فوری و البته موثر میتوان از قرص ناپروکسن ۵۰۰ استفاده کرد که قدرت بالایی داشته ولی سعی کنید در مصرف این دارو زیادهروی نکنید چراکه سبب ایجاد مشکلات گوارشی گردد.
- قرص مفنامیک اسید؛ اگر احساس درد خفیفی در دندانهای خود دارید، میتوانید از قرص مفنامیک اسید استفاده کنید.
درمان خانگی دندان درد
توجه داشته باشید که شما نمیتوانید مشکلات دندان را خودتان به تنهایی در خانه حل بکنید چراکه تشخیص عارضههای دندانی فقط از طریق پزشک متخصص صورت میگیرد و شما میتوانید فقط درد دندان خود را تا زمان مراجعه به پزشک کاهش دهید. تا اینجای کار درمورد روشهای مختلف درمان درد دندان صحبت کردیم ولی برخی از روشهای خانگی نیز وجود دارند که به کاهش و تسکین درد دندان کمک میکنند.
- استفاده از کمپرس سرد
- مصرف مسکنهایی که بدون نیاز به تجویز پزشک قابل مصرف هستند.
- استفاده از ژل لیدوکائین
- شستشو دهان با آب نمک
- میخک
- زنجبیل
- چای سیاه
- نعنا
- سیر
- وانیل
- استفاده از خمیر فلفل قرمز
- روغن نارگیل
- دارچین
برای درد دندان چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟
همانطور که گفتیم، بهتر است هنگام احساس درد خفیف یا متوسط در دندانهای خود به پزشک مراجعه کنیم چراکه احتمال دارد با عدم مراجعه به هنگام به دندانپزشک، مشکل کوچک در دندانها گسترش یافته و به مشکلی جدی تبدیل شود. به کمک روشهای درمان خانگی و … شما میتوانید تنها درد دندان را تسکین ببخشید. بهتر است هنگام دیدن علائم زیر، به دندانپزشک مراجعه کنید؛
- زمانی که درد دندان ادامهدار بوده و به بیشتر از 2 روز ادامه یابد.
- زمانی که احساس تب داشته باشید.
- زمانی که درد دندان با مصرف آنتی بیوتیکها درمان نشود.
- بوی بد یا مزه بد در دهان شما احساس شود.
- زمانی که لپ یا فک شما ورم کرده باشد.
- لثههای شما تورم کرده و یا قرمز شوند.
بیشتر بخوانید: پولیش کامپوزیت دندان چیست؟
درد دندان ممکن است به دلایل مختلفی رخ بدهد. تشخیص علت درد دندان یک کار تخصصی بوده و فقط توسط دندانپزشک متخصص صورت میگیرد. راهکارهای مختلفی وجود دارند که میتوانیم به کمک آنها درد دندان را تسکین دهیم. ولی اگر دندان درد ادامه دار باشد، بهتر است در سریعترین زمان ممکن جهت درمان قطعی به متخصص مراجعه کنیم.
درصورت تماس اعلام کنید که از طرف سایت تماس گرفته اید!
بدون نظر