برای درمان ناهنجاریهای دندانها از جمله تراکم زیاد دندانها، فاصله بین آنها و یا جلو و عقب بودن دندانهای فک بالا و پایین، از روش ارتودنسی استفاده میکنند. انواع مختلفی از روشهای ارتودنسی وجود دارند که هر کدام بهوسیله براکت و سیم مخصوص، روی دندانهای افراد نصب میشوند. یکی از رایجترین نوع ارتودنسی، ارتودنسی ثابت و ارتودنسی شفاف است که پزشکان زیادی از آن برای درمان بیماران خود استفاده میکنند.
دسترسی سریع
منظور از ارتودنسی ثابت چیست؟
توجه داشته باشید که اگر مشکلات مربوط به دندان و فک پیچیده باشد، تنها به کمک ارتودنسی ثابت میتوان به رفع این مشکلات پرداخت. از طرفی همانطور که از نام این نوع از ارتودنسی مشخص است؛ در آن بریسهای ارتودنسی به دندان چسبیده و تا پایان درمان از آن جدا نمیشوند.
خود ارتودنسی ثابت نیز انواع دارد که پزشک بر اساس میزان و نوع ناهنجاری، یکی از آنها را انتخاب میکند. البته شما نیز میتوانید در انتخاب روش ثابت نظر دهید. این نوع ارتودنسی میتواند درصد بسیاری از مشکلات مربوط به دندان را حل کند.
درصورت تماس اعلام کنید که از طرف سایت تماس گرفته اید!
بیشتر بخوانید: انواع مال اکلوژن و راههای درمان آن
انواع ارتودنسی ثابت
ارتودنسی ثابت انواع گوناگونی دارد و میزان و شدت ناهنجاری تعیین میکند که دندانپزشک از کدام روش ثابت استفاده کند. انواع این ارتودنسی به شرح زیر است؛
- فلزی و سکشنال
براکتهای این مدل از ارتودنسی فلزی بوده و به دندان متصل میشوند. سپس سیمهای فلزی به کمک الاستیک به براکتها متصل میشوند. توجه داشته باشید که هرازگاهی، این الاستیکها توسط دندانپزشک تعویض میشوند.
- ارتودنسی پشت دندانی یا لینگوال
یکی دیگر از انواع این ارتودنسی ، ارتودنسی پشت دندانی یا لینگوال است که در آن براکتها به پشت دندان میچسبند. در این روش تمیزکردن براکتها و حرفزدن اندکی سخت است. از طرفی ممکن است، گاهی اوقات زبان شما دچار درد شود. ارتودنسی پشت دندانی مخصوص کسانی است که نمیخواهند، روند درمان آنها مشخص باشد.
- بریسهای خودتنظیم شونده
در این روش ارتودنسی ثابت، بریسها به سطح دندان میچسبند. برای اتصال سیم فلزی به بریس نیازی به الاستیک نخواهیم داشت. بریسها سبب حرکت دندانها شده و ناهنجاریهای دندانها درمان میشوند.
- ارتودنسی نامرئی
ارتودنسی نامرئی مخصوص کسانی است که نمیخواهند ارتودنسی آنها توسط دیگران دیده شود. ارتودنسی لینگوال، ارتودنسی با پلاکهای هم رنگ و شفاف یکی از انواع روشهای ارتودنسی نامرئی ثابت هستند.
- ارتودنسی دیمون
در روش ارتودنسی دیمون از براکتهایی استفاده میشود که قابلیت باز و بستهشدن دارند، اندازه کوچکی دارند و هم رنگ دندان هستند.
- براکتهای سرامیکی ثابت
براکتهای سرامیکی هم رنگ دندان هستند؛ ولی باگذشت زمان و مصرف مواد غذایی، این براکتها تغییر رنگ میدهند. از طرفی به علت سرامیکی بودن، احتمال شکستن براکتها وجود دارد.
کاربرد ارتودنسی ثابت چیست؟
همانطور که گفتیم، یکی از انواع روشهای ارتودنسی، ارتودنسی ثابت است که بسیار رایج بوده و میتواند قسمت بزرگی از مشکلات مربوط به دندان را حل کند. از جمله ناهنجاریهای قابلدرمان توسط ارتودنسی ثابت میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
تراکم بالا و شلوغی دندانها به دلیل نبودن فضای کافی در فک
وجود فاصله بین دندانها
موقعیت نامناسب دندانها
قرارگرفتن دندانهای فک بالا عقبتر از دندانهای فک پایین
قرارگرفتن دندانهای فک پایین عقبتر از دندانهای فک بالا
وجود فاصله زیاد بین دندانهای فک بالا و پایین و عدم تماس آنها با یکدیگر
مشکلات مربوط به آپنه خواب به دلیل قرارنگرفتن دندانها در وضعیت مناسب
منطبق نبودن خط وسط دندانهای بالا و پایین
ارتودنسی ثابت برای چه کسانی مناسب است؟
همه افراد و در همه سنین میتوانند مشکلات خفیف تا پیچیده خود را به کمک نوع ثابت حل کنند. بهطورکلی میتوان گفت که این نوع ارتودنسی برای درمان انواع ناهنجاریهای دندانها مؤثر است. اما وقتی ناهنجاری دندانها زیاد است، نمیتوان به کمک نوع ثابت به رفع آنها پرداخت.
دندانپزشک متخصص در این شرایط از روش جراحی فک استفاده میکند. ناگفته نماند که افرادی که دارای بیماریهای لثه هستند، نباید از ارتودنسی ثابت استفاده کنند؛ چراکه با نصب ارتودنسی ثابت، دندانهای آنها عفونت کرده و بیماری لثه وخیمتر میشود.
مزایای ارتودنسی ثابت
ارتودنسی ثابت مزایای زیادی دارد که از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
- همه افراد با هر سن و سالی میتوانند از روش ارتودنسی ثابت برای درمان ناهنجاری دندانهای خود استفاده کنند.
- در ارتودنسی ثابت، براکتها ثابت هستند در نتیجه کودکان نیز بهراحتی میتوانند از این روش برای درمان ناهنجاریهای خود استفاده کنند و نیازی به کنترل درمان آنها نخواهیم داشت.
- از آنجایی که براکتها ثابت هستند، احتمال شکستن یا آسیب به براکتها وجود ندارد. این در حالی است که در ارتودنسی متحرک، به دلیل متحرک بودن ارتودنسی، احتمال آسیب به آنها وجود دارد.
- تجهیزات و براکتهای ارتودنسی ثابت، از قبل طراحی و ساخته شدهاند در نتیجه موقع نصب، تنها نیاز به متصل کردن آنها خواهیم داشت.
- اگر در ناهنجاریها و اصلاحات دندان، نیاز به ایجاد قوس ایدهآل باشد، از روش ارتودنسی ثابت استفاده میشود.
- در ناهنجاریهای پیچیده و شدید، طول دوره درمان به کمک ارتودنسی ثابت کوتاه است.
همچنین سایت bgbraces درباره مزایای ارتودنسی ثابت اینگونه بیان میکند:
Advantages of Fixed Orthodontic Appliances
More durable – The metal components used in fixed orthodontic appliances are designed to withstand the wear and tear of everyday useEasier to clean – Fixed appliances are easier to keep clean because they cannot be removed, meaning that food particles and bacteria cannot accumulate in between teeth
More effective – Fixed orthodontic appliances can exert greater pressure on the teeth, allowing them to move into their desired position more quickly and effectively
ترجمه:
بادوام تر – اجزای فلزی مورد استفاده در دستگاه های ثابت ارتودنسی طوری طراحی شده اند که در برابر سایش و پارگی استفاده روزمره مقاومت کنند.
• تمیز کردن آسان تر – تمیز نگه داشتن وسایل ثابت آسان تر است زیرا نمی توان آنها را جدا کرد، به این معنی که ذرات غذا و باکتری ها نمی توانند در بین دندان ها جمع شوند.
• موثرتر – دستگاه های ارتودنسی ثابت می توانند فشار بیشتری بر روی دندان ها وارد کنند و به آن ها اجازه می دهند سریعتر و موثرتر به موقعیت دلخواه خود بروند.
کدام نوع براکت در ارتودنسی ثابت بهتر است؟
- براکت فلزی ثابت
مزایای براکت فلزی ثابت؛ استفاده از براکت فلزی ثابت، هزینه درمان و مدت زمان درمان را کاهش میدهد. برای اکثر ناهنجاریهای دندانها کارآمد است. به دلیل اینکه در این روش از الاسیتکهایی با رنگهای مختلف استفاده میشود، بین کودکان و نوجوانان محبوبیت دارد.
معایب براکت فلزی ثابت؛ تمامی اجزای آن قابل مشاهده بوده و روی زیبایی افراد تاثیر میگذارد. تمیز کردن و پاکسازی آن سخت است و باید به طور مدام از مسواک و نخ دندان استفاده کنیم.
- براکت سرامیکی ثابت
مزایای براکت سرامیکی ثابت؛ براکت سرامیکی ثابت در مقایسه با براکت فلزی، کمتر قابل مشاهده است و بر همین اساس بیشتر بزرگسالان از این روش برای اصلاح ناهنجاری دندانهای خود استفاده میکنند.
معایب براکت سرامیکی ثابت؛ احتمال دارد که در این روش، براکتها دچار شکستگی شوند. هزینه و مدت زمان درمان دندانها به کمک براکتهای سرامیکی بیشتر است. پس از گذشت مدت زمانی، احتمال تغییر رنگ براکتهای سرامیکی وجود دارد.
- ارتودنسی لینگوال
مزایای ارتودنسی لینگوال؛ ارتودنسی لینگوال تاثیری بر زیبایی ندارد چراکه دیده نمیشود و در صورت تغییر رنگ قابل مشاهده نیست.
معایب ارتودنسی لینگوال؛ ممکن است مشکلات مختلفی اعم از مشکل در گفتار و یا احساس درد در زبان ایجاد بکند. هزینه درمان بسیار زیاد است. برای افرادی که تاج دندان در آنها کوچک است، قابل استفاده نیست.
معایب و مشکلات ارتودنسی ثابت
ارتودنسی ثابت در کنار مزایایی که دارد، معایبی نیز دارد در نتیجه قبل از انتخاب روش ارتودنسی ثابت، بهتر است اطلاعاتی راجع به مزایا و معایب آن کسب کنید. از جمله معایب ارتودنسی ثابت میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
- میزان نیرو و فشاری که به دندانها وارد شده زیاد بوده و قابل مدیریت نیست.
- تمیز کردن براکتهای ثابت در این روش ارتودنسی سخت بوده و به همین دلیل احتمال پوسیدگی دندانها بسیار زیاد است.
- برای بررسی وضعیت دندانها، باید در فواصل زمانی مشخصی به مطب پزشک مراجعه کنید و عکسهای رادیوگرافی گرفته شود.
روش انجام ارتودنسی ثابت
در روش انجام ارتودنسی ثابت، براکتها به دندان توسط چسب، چسبیده میشوند. سپس به کمک اشعه فرابنفش روی دندانها نصب شده و در نهایت سیمها به براکتها متصل میشوند. اگر در روش انجام ارتودنسی به کش الاستیکی نیاز باشد، آخرین مرحله کار، نصب کش الاستیکی است. سیمها و بریسها به دندانها فشار وارد میکنند و دندان با جابهجایی، سبب درمان ناهنجاریهای مختلف میشود. معمولا بین 6 الی 8 هفته، مراجعه به مطب دندانپزشک جهت بررسی وضعیت ارتودنسی و البته دندانها ضروری است.
همانطور که پیشتر نیز گفتیم، شما میتوانید در هر سنی، برای درمان ناهنجاری دندانهای خود از روش ارتودنسی ثابت استفاده کنید. ولی دندانپزشکان توصیه میکنند که در زمان رویش دندانهای دائمی یعنی از سن 8 تا 14 سالگی، اقدام به ارتودنسی کنید چراکه استخوان دندان و فک در حال رشد بوده و به راحتی میتواند تغییر یابد. طور دوره درمان دندانها به کمک ارتودنسی ثابت، معمولا بین 18 ماه الی دو سال است ولی اگر میزان ناهنجاری زیاد باشد و برای درمان نیاز به عمل جراحی داشته باشیم، طول دوره درمان به 5/2 الی 3 سال افزایش مییابد. ناگفته نماند که شما میتوانید از ارتودنسی ثابت یک فک نیز برای درمان دندانهای ناتراز خود استفاده کنید.
آمادگی قبل از مراحل ارتودنسی ثابت
معمولا قبل از شروع به ارتودنسی، دندانها توسط دندانپزشک متخصص بررسی میشوند. برای بررسی دقیقتر عکس رادیوگرافی گرفته میشود. در صورت وجود پوسیدگی یا مشکلات دیگر، دکتر متخصص ابتدا به رفع این مشکلات و سپس نصب ارتودنسی میپردازد.
مراقبتهای بعد از ارتودنسی ثابت
پس از اینکه ارتودنسی ثابت روی دندانهای شما نصب شدند، بهتر است مواردی را رعایت کنید تا ارتودنسی دچار شکستگی نشده و تاثیر خود را به درستی بگذارد. از جمله مراقبتهای بعد از ارتودنسی ثابت میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
- سعی کنید از خوردن غذاهای سفت جلوگیری کنید چراکه ممکن است سبب شکستن ارتودنسیها شوند.
- از آنجایی که غذاها به اطراف براکتها و سیمهای ارتودنسی میچسبند، بهتر است از خوردن غذاهای چسبنده جلوگیری کنید.
- پس از هر وعده، به طور مرتب مسواک بزنید تا از پوسیدگی دندان و یا ایجاد بوی نامطبوع جلوگیری شود.
- میتوانید از دهانشویه نیز برای پاکسازی دهان و دندان خود و ضد عفونی کردن آنها استفاده کنید.
بعد از ارتودنسی چه بخوریم؟
همانطور که گفتیم بهتر است پس از انجام ارتودنسی ثابت، از غذاهای نرم مصرف کنید تا از وارد آمدن فشار به دندانها و یا ایجاد سردرد جلوگیری شود. از جمله غذاهای نرم قابل مصرف پس از انجام ارتودنسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
- انواع مختلف سوپ به حالت پوره یا آبگوشت مثل سوپ رشته مرغ، سوپ گوجه فرنگی، سوپ کدو حلوایی
- پوره سیبزمینی یا سیبزمینی شیری
- پودینگ یا ماست
- املت یا تخممرغ هم زده
- انواع اسموتی مثل اسموتی با میوه، ماست و شیر یا انواع آبمیوه
- انواع سبزیهای پخته شده مانند نخود فرنگی، هویج لوبیا سبز
- انواع میوههای نرم مثل موز، هلو، آووکادو، خربزه
- نان نرم یا نان تست
- گوشت یا ماهی سالمون
پس از انجام ارتودنسی، خوردن غذاهای زیر ممنوع است؛
- سیبزمینی سرخ کرده به صورت خیلی ترد
- آدامس و انواع مختلف تافیها
- مکیدن پرتقال یا لیمو
- آبنبات سفت
- انواع آجیل مثل گردو، بادام و…
- چیپس
- جویدن یا خرد کردن یخ
بیشتر بخوانید: معاینه دندانپزشکی و چکاپ روتین چگونه انجام می شود؟
عوارض و خطرات ارتودنسی ثابت
به طور معمول، ارتودنسی ثابت خطرات زیادی ندارد؛ ولی اگر موارد احتیاط را رعایت نکنید، ممکن است با عوارض زیر روبرو شوید؛
- شکستن براکتها
- پوسیدگی دندانها
- ایجاد لکه روی دندانها
- عفونت لثه
- آسیب بافتی نظیر تحلیل ریشه
ارتودنسی ثابت یکی از انواع روشهای ارتودنسی است که در آن براکتها و سیمها به طور ثابت روی دندانها قرار میگیرند و پس از پایان طول درمان، از روی دندانها جدا میشوند. این نوع از ارتودنسی با داشتن شیوههای مختلف برای سنین مختلف مناسب بوده و هزینه کمتری نسبت به سایر ارتودنسیها دارد. به طور معمول، طول دوره درمان با ارتودنسی ثابت 18 ماه الی 2 سال طول میکشد.
درصورت تماس اعلام کنید که از طرف سایت تماس گرفته اید!
بدون نظر