دندانها تاثیر فوقالعادهای بر زیبایی چهره و لبخند تمام انسانها دارند. اغلب اگر به تصویری نگاه کنید که در آن یک نقص دندانی واضح و مشهود باشد، خیلی زود متوجه آن نقص میشوید. این که دندانهایتان چطور به نظر میرسد، حتی بر جایگاه اجتماعیتان نیز موثر است. راهکارهای مختلفی برای یکدستی و زیبایی دندانها وجود دارد که یکی از آنها استریپ دندان یا ارتودنسی شفاف است. همچنین کاربرد استریپ صرفا زیبایی نبوده و در مواقع مختلف، ممکن است به عنوان درمان اصلی، یا بخشی از درمان، دندانپزشک توصیه به استریپ دندان کند. اگر شماهم دوست دارید بدانید استریپ دندان چیست و چه زمانی انجام میشود، در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
دسترسی سریع
استریپ دندان چیست؟
استریپ دندان یا تراش دندان روشی است که در آن دندانپزشک، بخشی از مینای دندان شما را تراشیده و ناهنجاریهای موجود را برطرف میکند. این روش با اهداف گوناگونی انجام میشود. همچنین ممکن است توصیه به استریپ دندان، بخشی از درمان ارتودنسی شما باشد. در این روش، دندانپزشک با کمک ابزارهای متعدد، بخشی از مینای دندان را میتراشد تا دندانها باریک شده و در پروسه ارتودنسی، راحتتر نظم بگیرد.
درصورت تماس اعلام کنید که از طرف سایت تماس گرفته اید!
بیشتر بخوانید: کراودینگ دندان چیست ؟
استریپ دندان با چه هدفی انجام میشود؟
دندانپزشکان ممکن است با اهداف مختلفی انجام استریپ دندان راتوصیه کند. آگاهی از اهداف انجام این کار، کمک میکند تا بتوانید دیدگاه درستتری در خصوص استریپ دندان کسب کنید.
1. زیبایی و یکدستی دندانها
در برخی مواقع، استریپ دندان با هدف ایجاد راهی برای زیبایی و یکدستی دندانها استفاده میشود. در مواقعی که ناهنجاری دندان خفیف است، دندانپزشک برای هماهنگ کردن و رفع عدم قرینگی دندان، استفاده از این تکنیک را توصیه میکند.
2. رفع آسیبهای خفیف دندان
در بعضی موارد ممکن است هنگام جویدن خوراکیهای سفت و سخت و… بخشی از دندان دچار آسیب جزئی شده باشد. با کمک استریپ میتوان در کوتاهترین زمان، با تراشیدن بخشی از مینای دندان این آسیب را رفع کرد. هرچند درمان های مکمل ترمیمی برای آن نیز درنظر گرفته میشود.
3. روکش کردن دندان
یکی از مراحلی که بعد از روکش دندان ضروری است، استریپ دندان است. با استریپ، دندان صیقلی شده و به بهترین شکل سرجای خود قرار میگیرد. همچنین ممکن است ارتفاع دندان بعد از روکش بیشتر شده باشد که با کمک استریپ این مشکل نیز رفع میگردد.
4. کامپوزیت دندان
یکی از مراحلی که باید قبل از کامپوزیت یا لمینت دندان انجام شود، تراشیدن دندانهاست. در کامپوزیت ابتدا بخشی از مینای دندان تراشیده میشود. این کار علاوه بر این که کمک میکند کامپوزیت به خوبی روی سطح دندان بچسبد، ظاهر طبیعی دندان هم حفظ کرده و اجازه نمیدهد که دندان بیش از حد استاندارد جلو بیایند.
5. کاهش ساییدگی دندان
ممکن است برخی دندانها، به دلیل شکل ظاهری خود، هنگام جویدن دچار ساییدگی شوند. با استریپ دندان میتوان ضمن تراش دندانها، فشار جویدن را در نواحی مختلف دندان متعادل کرد تا دندانهای بزرگتر دچار ساییدگی و مشکل نشوند.
6. پیشگیری از زخم شدن دندان
یکی از اهداف رایج برای استفاده از این تکنیک، زمانی است که شکستگی مختصری باعث تیزی قسمتی از دندان شده باشد. این تیزی داخل محوطه دهانی در بسیاری مواقع ممکن است منجر به پارگی و زخم شدن زبان شود. استریپ دندان کمک میکند سطح شکسته صیقلی شده و از آسیب به بافت نرم داخل دهان پیشگیری شود.
7. تنظیم دندان بعد از پر کردگی
در بعضی مواقع ممکن است بعد از پر کردن دندان، تراز دندانها ازبین برود. این مسئله باعث آسیب به دندانهای مجاور خواهد شد. برای تنظیم دندان بعد از پرکردگی، باید تراش دندان انجام شود.
8. هماندازه کردن دندانها
کوتاهی و بلدی و اندازه متفاوت برخی دندانها باعث میشود هنگام لبخند، هماهنگی دندان ازبین برود. بسیاری افراد دندانهای نیش بلندی دارند که باعث میشود ظاهر زیبایی نداشته باشد. در این موارد استریپ میتواند با تراش دندان بلندتر، مشکل را رفع کند.
9. ایجاد فضای کافی برای ارتودنسی
امروزه یکی از درمانهای محبوب و پرطرفدار برای اصلاح کجی، نامرتبی و درهمریختگی دندانها ارتودنسی است. ارتودنسی موقعیت دندانها را اصلاح کرده و به داشتن دندانهای زیبا، مرتب و یکدست کمک میکند. گاهی لازم است دندانپزشک قبل از ارتودنسی با استریپ دندان، فضای بین دندانها را بیشتر کند تا جای کافی برای حرکت دندان ایجاد شود. چسبیدن بیش از اندازه دندانها به یکدیگر، میتواند مشکلاتی مثل افزایش ریسک پوسیدگی، شستشوی دشوارتر و… را ایجاد کند.
آیا استریپ دندان درد دارد؟
این روش، درمانی، بسیار کم تهاجم و بدون درد محسوب میشود. ممکن است بعد از این درمان، به دلیل تراش مینای دندان دچار حساسیت دندانی شوید. برای حل این مشکل، کافی است که یک الی دو هفته از خمیردندانهای مخصوص و ضد حساسیت استفاده کنید.
عوارض جانبی استریت دندان چیست؟
در فرایند استریپینگ دندان بخشی از مینای دندان تراشیده میشود. این تراش گاهی در بعضی افراد باعث حساسیت دندان و نرم شدن مینای آن شود. با این حال طبق تحقیقات، دندان استریپ شده ریسک پوسیدگی بیشتری ندارد. همچنین میزان تراش دندان بسیار مختصر بوده و در مواقعی، نسبت به آسیب ناشی از سایش دندانهای نامنظم به یکدیگر، بسیار کمتر است.
مزایای استریپ کردن دندان چیست؟
- نظم و زیبایی دندان
- قیمت مناسب نسبت به سایر روشهای زیبایی
- کوتاهی مدت زمان انجام استریپینگ
- کاهش میزان فشاری که دندانهای بلند بر اثر ساییدگی، به فک و ریشه دندان وارد میکنند
- یکدست شدن دندانها
- تسهیل مراحل ارتودنسی
- روشی دائمی و غیرقابل بازگشت
- درخشندگی دندانها
همچنین سایت دکتر تو درباره مزایای استریپ کردن دندان به این نکته نیز اشاره کرده:
- بسیاری از افراد برای رفع مشکلات فک و مفاصل آن، مانند ضعیفشدن مفاصل فک و قفلکردن فک به درمانهای ارتودنسی نیاز دارند. این درمانها میتوان عوارض و مشکلات ناشی از این ناهنجاریها را کاهش دهد یا از بین ببرد.
- یکدستشدن دندانها و رفع ناهماهنگیهای ایجادشده در دهان، خصوصا بیرونزدگی از لثهها یا رویهم رشدکردن دندانها میتواند ریسک پوسیدگی و عفونتهای لثه و دندانها را افزایش دهد. درمان ارتودنسی میتواند از بروز این مشکلات تا حدود زیادی جلوگیری کند.
- بهصورت کلی درمانهای ارتودنسی میتواند موجب افزایش سلامت دندانها و افزایش طول عمر آنها شود.
مراحل استریپینگ دندان
استریپ کردن دندان مراحل پیچیده و زمانبری ندارد، در ادامه به مراحل انجام استریپ دندان میپردازیم. تا بتوانید با خیال آسوده برای انجام آن اقدام کنید و نگرانی نداشته باشید.
- معاینه و مشاوره: در اولین قدم، باید با دندانپزشک برای انجام این درمان مشاوره شود. دندانپزشک ضمن معاینه دقیق هدف از انجام استریپینگ را توضیح داده و بررسی میکند که آیا شما کاندید مناسبی برای این درمان هستید یا خیر؟
- رادیوگرافی دندان: در مرحله دوم، با کمک عکس رادیولوژی وضعیت دندان، از نظر وجود پوسیدگی و ریشه و عصب و… بررسی خواهد شد.
- ارائه طرح درمان: در مرحله سوم، دندانپزشک ضمن بررسی عکس رادیولوژی و معاینه کامل دندان، مشخص میکند که دقیقا این درمان، باید روی کدام دندانها انجام شود. بیمار ضمن صحبت با دندانپزشک ، طرح سوالات و دغدغههای ذهنی خود، تصمیم میگیرد که آیا برای این درمان اقدام کند یا خیر.
- درصورت نیاز بیحسی: اغلب استریپینگ درمانی است که نیازی به بیحسی ندارد. اما ممکن است دکتر صلاح ببیند که برای نواحی خاص، از بیحسی هم استفاده کند.
- تراشیدن دندان: مرحله پنجم، مهمترین مرحله درمان است. در این مرحله دندانپزشک با کمک ابزارهای مخصوص، مثل مته، ریسک، سنباده و… بخشی از دندان را میتراشد. این فرایند باید با دقت و کنترل بالایی انجام شود چرا که لایه مینای دندان، قسمت ارزشمندی از دندان است و نباید بدون دقت، ازدست برود.
- پولیش و صیقلی کردن دندان: در مرحله آخر، سطح دندان و نواحی تراشیده شده باید جلا داده شود. بدون این مرحله، درمان ناقص است و زیبایی کافی به همراه ندارد. در مرحله ششم سطوح تراشیده شده با کمک پلیش صاف و صیقلی شده و در نتیجه، دندانها به زیبایی میدرخشند.
بیشتر بخوانید: دندانپزشکی بدون درد چیست؟
مراقبتهای بعد از استریپینگ دندان
استریپ دندان نیازی به مراقبت خاص و وِیژهای ندارد، با این حال مثل سایر درمانهای دندانپزشکی، بهتر است مواردی را رعایت کنید که در ادامه به آن میپردازیم:
- به دلیل تراشیدن مینای دندان بهتر است تا 5 روز از جویدن خوراکیهای سفت بپرهیزید.
- حساسیت دندان بعد از استریپینگ طبیعی است؛ تا یک الی دو هفته از خمیردندانهای ضدحساسیت استفاده کنید.
- بهتر است تا یک هفته، از مصرف نوشیدنیهای رنگی مثل قهوه و چای پرهیز کنید.
- روزانه حداقل دومرتبه از مسواک و نخ دندان استفاده کنید.
- برای شستشوی دندان، یک شوینده فلورایدی بخرید و طبق دستور دندانپزشک از آن استفاده کنید.
- از خوردن و آشامیدن خوراکی و نوشیدنیهای خیلی داغ یا خیلی سرد، تا دست کم یک هفته پرهیز کنید.
- ممکن است خوراکیهای خیلی شیرین یا ترش نیز برای شما ایجاد حساسیت دندانی کند؛ تا یک هفته مصرف آنها را به تعویق بیندازید.
درصورت تماس اعلام کنید که از طرف سایت تماس گرفته اید!
بدون نظر