در این مطلب می خواهیم اطلاعاتی را راجع به انواع ,ونیر کامپوزیت دندان در اختیارتان قرار بدهیم. با پیشرفت و توسعه انواع مختلف روشهای زیبایی، به حالات گوناگونی میتوان زیبایی اندام و به خصوص قیافه را تغییر داد. یکی از عناصر تأثیرگذار در زیبایی صورت، وجود دندانهای سالم، تمیز و البته مرتب است.
احتمالاً با خودتان درباره دندانهای از دست داده یا خراب شده خود فکر میکنید؛ ولی جای هیچ گونه نگرانی نیست چراکه انواع کامپوزیت دندان به ترمیم و اصلاح فرم دندانهای لب پریده، کج، شکسته، تغییر رنگ داده و… میپردازد و زیبایی خط لبخند شما را دو چندان میکند.
انواع کامپوزیت دندان در مدلها ساخته و طراحی میشود که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند و بهتر است قبل از کامپوزیت کردن دندانهای خود، درباره هر یک از انواع آنها اطلاعاتی به دست آورید.
اگر شما هم می خواهید اطلاعاتی را راجع به انواع کامپوزیت دندان به دست بیاورید تا انتها با ما همراه باشید.
دسترسی سریع
انواع کامپوزیت دندان از لحاظ اندازه ذرات
انواع کامپوزیت دندان را میتوانیم بر اساس اندازه ذرات به کار رفته در آنها دستهبندی کنیم. توجه داشته باشید که ویژگی انواع کامپوزیت دندان بر اساس ذرات به کار رفته در ساخت آنها تعیین میشود.
یکی از انواع کامپوزیت دندان که در ساخت آنها از ذرات ریزی استفاده شده است، پولیشپذیری بالایی دارند و دندانپزشک به راحتی میتواند آنها را شکل دهد و شکل دندان بسیار طبیعی به نظر میرسد. این در حالی است که یکی دیگر از انواع کامپوزیت دندان که از ذرات درشت ساخته میشوند، استحکام و مقاومت بالایی دارند. به طور کلی انواع کامپوزیت دندان بر اساس اندازه ذرات، به دستههای زیر تقسیمبندی میشوند؛
کامپوزیت میکرو فیلد یا دانهریز
همانطور که از اسم این نوع از انواع کامپوزیت دندان مشخص است، کامپوزیت میکرو فیلد دارای ذرات بسیار ریز و کمتر از 100 نانومتر است. از این رو پولیشپذیری آن بسیار بالا است ولی در مقابل استحکام و مقاومت کمتری دارد. به طور کلی برای دندانهای جلویی از کامپوزیت میکروفیلد استفاده میکنند.
کامپوزیت ماکرو فیلد یا دانهدرشت
این روکش دندانی، بسیار بزرگ بوده و اندازه آن در حدود 10 الی 50 میکرومتر بوده و بین 10 الی 14 میکرومتر بزرگتر از سایر کامپوزیتها است. از آنجایی که ابعاد این نوع از کامپوزیتها بسیار بزرگ است، امروزه استفاده از آنها منسوخ شده است.
کامپوزیت هیبرید، نانوهیبرید و میکرو هیبرید
اندازه کامپوزیتهای هیبرید و نانوهیبرید در حد 10 الی 50 میکرومتر یا 40 میکرومتر است. اندازه ذرات کامپوزیتهای میکرو هیبرید نیز در حد کمتر از 100 میکرومتر است. نانو هیبریدها جزو کامپوزیتهای رایج و البته جدیدی هستند که بیشتر برای روکش دندانهای پیشین مورد استفاده قرار میگیرند.
این کامپوزیتها هم مقاومت بالایی دارند و هم پولیشپذیری آنها راحت و بالا است. نانو هیبریدها دارای رنگ و ظاهری بسیار طبیعی هستند که طول دوره درمان آنها بسیار کوتاه و نصب آنها مقرون به صرفه است. ولی یکی از معایب این نوع از کامپوزیتهای دندان، تغییر رنگ روکشها پس از گذشت مدت زمانی از مصرف دندانها است. در نتیجه مراقبت از کامپوزیتهای هیبریدی از اهمیت زیادی برخودار است.
نانو کامپوزیت
یکی دیگر از انواع کامپوزیت دندان جدید و نوین که در بین طرفداران کامپوزیت نیز محبوبیت بالایی دارد، نانو کامپوزیت است که از آنها برای ترمیم و اصلاح نقصهای کامپوزیتهای هیبریدی استفاده میکنند. مقاومت نانو کامپوزیتها در برابر سایش و ساییدگی بسیار بالا است و بر همین اساس نیز طول عمر بالایی دارند.
بافت این مدل از کامپوزیتها روان است و به همین به دلیل به راحتی در بافت دندان نفوذ میکنند و سبب افزایش مقاومت دندان میشوند. از دیگر ویژگیها و مزایای نانو کامپوزیتها میتوان به پولیشپذیری بالا، تنوع بالا در رنگ، فرمپذیری آسان و قابلیت انتخاب رنگ متناسب با رنگ دندانهای بیمار اشاره کرد.
کامپوزیت بولک
از مزایای کامپوزیت بولک میتوان به مقاومت بالای آن در برابر ساییدگی و تغییر رنگ اشاره کرد. از طرفی به دلیل اینکه در ساخت آن از زیرکونیم و سیلیس استفاده میکنند، به راحتی فضای بین دندانها را پر میکنند.
بیشتر بخوانید: چه زمانی باید برای پولیش کامپوزیت دندان مراجعه کنیم؟
درصورت تماس اعلام کنید که از طرف سایت تماس گرفته اید!
انواع کامپوزیت دندان از نظر روش نصب
کامپوزیتها از نظر چگونگی نصب به دو گروه مستقیم و غیر مستقیم طبقهبندی میشوند؛
کامپوزیت دندان مستقیم
از روش کامپوزیت دندان مستقیم برای پر کردن حفرههای دندانها استفاده میکنند. به این صورت که این روش تنها در یک جلسه صورت میگیرد؛ چراکه به قالبگیری نیاز ندارد. پلیمرسازی کامپوزیت دندان مستقیم به وسیله تابش اشعه لیزر و به صورت دستی انجام میشود.
کامپوزیت دندان غیر مستقیم
از روش کامپوزیت دندان غیر مستقیم برای ترمیم دندانها و اصلاح عیوب وسیعتری از جمله اصلاح طرح لبخند، ترمیم تاج دندان، روکش دندان و… استفاده میکنند. دندانپزشک در این روش از دندانها، قالبی تهیه کرده و به لابراتوار برای ساخت روکشهای دائمی ارسال میکند. به دلیل اینکه قالبگیری انجام میشود، دوام روکشها بیشتر و طول دوره درمان نیز در مقایسه با روش کامپوزیت مستقیم طولانیتر است. تا زمان آماده شدن روکشها دائمی از روکشهای موقت برای پوشش دندانها استفاده میکنند.
انواع کامپوزیت دندان از نظر کاربرد
کامپوزیتها را میتوان بر اساس کاربرد آنها نیز در طبقات زیر دستهبندی کرد؛
کامپوزیت جهانی
از کامپوزیتهای جهانی بیشتر برای ترمیمهای سطحی استفاده میکنند و برای ترمیمهای گسترده یا در مواردی که ظاهر دندان بسیار اهمیت دارد، قابل استفاده نیست.
کامپوزیت مایع
از کامپوزیت مایع برای ترمیم حفرههای خطی، شکافها و نقاط کوچک و دندانهایی که تحت فشار هستند، استفاده میکنند چراکه مقاومت کامپوزیت مایع در برابر ساییدگی از کامپوزیت جهانی بیشتر است.
کامپوزیت بستهبندی شده
از این نوع کامپوزیت برای ترمیم دندانهای خلفی استفاده میکنند و دوام و چسبندگی آنها بسیار زیاد است.
انواع کامپوزیت از نظر میزان استحکام
همچنین میتوانیم کامپوزیتها را بر اساس میزان استحکام نیز طبقهبندی کنیم؛
کامپوزیتهای سیال
کامپوزیتهای سیال بسیار تراکمپذیر و مستحکم هستند از این رو برای ترمیم و پر کردن دندانهای خلفی، میتوانند انتخاب مناسبی باشند. از طرفی بافت روان و رقیق کامپوزیتهای سیال سبب شده است تا به راحتی در منافذ دندان نفوذ کند و برای ترمیم حفرههای کم عمق دندان، جلوگیری از پوسیدگی دندان و ترمیم طوق دندان استفاده میشود.
کامپوزیت IPS
کامپوزیت IPS استحکام و انسجام بالایی دارد. همچنین مقاومت آنها در برابر تغییر رنگ بسیار زیاد است. از این رو در سالهای اخیر کاربرد و طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده است.
کامپوزیت دندان بالک فیل
از مزایای کامپوزیت دندان بالک فیل میتوان به مقاومت بالای آن در برابر ضربه و تغییر رنگ اشاره کرد. این نوع از انواع کامپوزیت دندان، نسل جدیدی از کامپوزیتها هستند که میتوان به راحتی و به کمک آنها قسمتهای کوچک مابین دندانها را پر کرد.
انواع کامپوزیت از نظر مکان نصب
کامپوزیتها از نظر مکان نصب نیز طبقهبندی میشوند که به شرح زیر هستند؛
کامپوزیت دندان جلو
معمولاً بیشتر افراد برای کامپوزیتهای دندانهای جلویی به دندانپزشک و متخصص مراجعه میکنند. کامپوزیتهای دندان جلو همانطور که از نامشان مشخص است برای دندانهای جلو کاربرد دارند و به دلیل بافتی که دارند، نیاز به تراشیدن دندانها نیست.
کامپوزیت دندان پشتی
کامپوزیت دندان پشتی نیز مخصوص دندانهای خلفی است. با اینکه دندانهای پشتی در معرض دید نیستند و زیبایی آنها چندان اهمیتی ندارد؛ ولی برای افزایش مقاومت آنها در برابر ساییدگی و یا پوسیدگی میتوان از کامپوزیت دندان پشتی استفاده کرد. البته توجه داشته باشید که این کامپوزیتها به دلیل موقعیت قرارگیری بیشتر در معرض خراب شدگی هستند و باید بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت کنید.
کامپوزیت دندان یونیورسال
کامپوزیت دندان یونیورسال هم برای دندانهای پشتی و هم دندانهای جلویی کاربرد دارد و قابل استفاده است؛ چراکه هم زیبایی دندانهای شما را دوچندان میکند و هم از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار است. ضمن اینکه پولیشپذیری این نوع از کامپوزیت نیز بالا است. به طور کلی استفاده از این کامپوزیت چند کاره به شدت توصیه میشود.
انواع برند کامپوزیت دندان
انواع کامپوزیت دندان توسط شرکتها و برندهای مختلفی ساخته و طراحی میشوند که معمولاً برندهای آمریکایی و ژاپنی کیفیت بهتری دارند. از جمله انواع برند کامپوزیت دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
برند COLTENE
برند COLTENE از نوع نانو ذرات هیبریدی است و از ویژگیها و مزایای آن میتوان به رنگ ثابت، استحکام بالا، مقاومت بالا و پولیشپذیری آسان اشاره کرد.
برند BISCO
از جمله ویژگیهای برند BISCO میتوان به دوام و ماندگاری بالا و قابلیت فرمپذیری آسان اشاره کرد. جنس این نوع از کامپوزیت آمریکایی، از یونومر شیشه است.
برند DMP DENTAL
برند DMP DENTAL کامپوزیتهایی میسازد که شبیه رنگ طبیعی دندان هستند و مقاومت بالایی دارند. فرمگیری این نوع از کامپوزیتها بسیار سریع بوده و شما میتوانید از بین تنوع بالای رنگها آن، رنگی شبیه به رنگ دندان خود انتخاب کنید.
برند DMG AMERICA
محصولت برند آمریکایی DMG AMERICA در برابر فشار، سایش و انواع ضربه مقاومت بالایی دارند و بر همین اساس نیز بسیار در بین مردم محبوب هستند.
برند IPS
برند IPS ساخت شکور آلمان بوده و کامپوزیتهایی با ذرات سرامیکی تهیه میکند و همانند لمینتهای سرامیکی مقاومت و زیبایی بالایی دارند.
برند IVOCLAR VIVADENT
از ویژگیهای کامپوزیت دندان با برند IVOCLAR VIVADENT میتوان به مقاومت بالای آن در برابر ضربه، فرمپذیری بالا و سختی زیاد آن اشاره کرد.
برند Tokuyama Dental America
کامپوزیت دندان از برند Tokuyama Dental America یک برند ژاپنی است که ذرات آن از نوع میکرو فیلد هستند. از ویژگیهای این برند میتوان به تنوع رنگبندی، دوام بالا، فرم گرفتن و پولیشپذیری بالا و البته از همه مهمتر قیمت مناسب اشاره کرد.
برند KERR
کامپوزیت دندان از برند KERR مقاومت بالایی در برابر ساییدگی دارد، با سرعت بالا شکل گرفته و رنگ مناسبی دارد. از جمله ویژگیهای مهم برند KERR میتوان به سازگار بودن بافت آن با دندان و لثه اشاره کرد.
برند SDI
از جمله ویژگیهای مهم کامپوزیت برند SDI میتوان به پولیشپذیری و فرمپذیری بالا، طبیعی بودن و شفافیت زیاد اشاره کرد. این کامپوزیت محصول کشور آمریکا است.
برند CHARISMA
برند CHARISMA یک برند برزیلی است و برندهای برزیلی جزو بهترین شرکتها در تولید بهترین تناژهای رنگی هستند. ذرات فیلر این برن، میکرو گلس هستند و به همین دلیل به راحتی با رنگ طبیعی دندان سازگار میشوند.
برند DENTEX
از جمله ویژگیهای برند چینی DENTEX میتوان به قابلیت پولیشپذیری بالای آن اشاره کرد.
برند Shofu
کامپوزیت با برند Shofu نوعی برند ژاپنی است که رنگ بسیار طبیعی و دوام بالایی دارد.
بیشتر بخوانید: طول عمر و ماندگاری لمینت دندان چقدر است؟
ویژگی بهترین برند کامپوزیت دندان
به طور کلی بهترین برند کامپوزیت دندان دارای ویژگیهای زیر است؛
داشتن ظاهر زیبا و البته طبیعی
هر چقدر که کامپوزیتها از ذرات ریزتر و البته مرغوبتری ساخته شوند، به همان اندازه نیز روی دندان به صورت طبیعی و زیبا به نظر میرسند.
داشتن قابلیت شکلپذیری آسان
توجه داشته باشید که هر چقدر، کیفیت کامپوزیت دندان بیشتر باشد، به همان اندازه نیز دندانپزشک به راحتی میتوان آن را روی دندانهای شما فرم دهد.
سفت شدن سریع مواد روی دندان پس از نصب
از دیگر ویژگیهای بهترین برند کامپوزیت دندانها میتوان به سفت شدن سریع مواد به کمک تابش لیزر اشاره کرد.
سازگاری جنس کامپوزیت با دهان و دندان
هر چه کیفیت و جنس کامپوزیتها مرغوبتر باشد، به راحتی با دهان و دندان بیمار سازگار شده و سبب ایجاد آلرژی یا عفونت نمیشوند.
داشتن مقاومت و استحکام بالا
اگر در ساخت کامپوزیت از مواد باکیفیتی استفاده شود، به همان اندازه مقاومت آن در برابر لب پریدگی، تغییر رنگ، ساییدگی و ضربه بالا میرود.
داشتن قابلیت ترمیم
گاهی اوقات نیاز داریم که به دلایلی به ترمیم و تعویض برخی از کامپوزیتهای دندان بپردازیم، اگر جنس کامپوزیت مرغوب باشد، به راحتی میتوان رنگ آنها را تطبیق داد.
بهترین برند کامپوزیت دندان کدام است؟
در بین تمامی برندهای گفته شده، برند IPS آلمان و BISCO آمریکا کیفیت و جنس مرغوبی داشته و به عنوان بهترین برند در بین انواع کامپوزیت دندان شناخته میشوند و طرفداران بسیاری دارند.
کامپوزیتهای سلف کیور
کامپوزیت دندان سلف کیور بر خلاف دیگر انواع کامپوزیت دندان، برای خشک و سفت شدن به نور نیاز ندارد و پس از گذشت مدت زمانی مشخص و به طور طبیعی سفت میشود. از این نوع کامپوزیت برای پر کردن سوراخ دندانهای پشتی و پروتز ریشه در داخل پل دندان استفاده میکنند. البته به دلیل اینکه طول دوره درمان را طولانیتر میکند، کاربرد چندانی ندارند.
کامپوزیت مخصوص ارتودنسی
از کامپوزیت ارتودنسی برای پر کردن شکافهای ما بین دندانها که بزرگ و طولانی هستند استفاده میکنند. به این صورت که کامپوزیت را به وسیله براکت به سطح دندان میچسبانند.
انواع رنگ کامپوزیت دندان
یکی از ویژگیهای کامپوزیت دندان، توانایی انتخاب رنگ روکشها بر اساس عوامل مختلف و متناسب است. رنگ روکشهای کامپوزیت در چهار گرید A، B، C و D دسته بندی میشوند که هر کدام از آنها طیفهای رنگی گوناگونی دارند.
گرید A دارای طیف رنگهای سایه قهوهای، گرید B دارای سایه زرد، گرید D دارای سایه قرمز و گرید C دارای سایه خاکستری است. دندانپزشک بر اساس رنگ پوست، رنگ طبیعی دندانهای بیمار، رنگ چشم، فرم دندانها و فرم صورت از بین این رنگها برای کامپوزیت دندانهای بیمار استفاده میکند.
بهترین رنگهای کامپوزیت
در بین طیف سایههای مختلف کامپوزیت دندانها، XBW، A1، A2، A3، A3.5، A4، B1، B2، B3، C3، CV، CVD، BW و XL جزو متداولترین و رایجترین انواع کامپوزیتهای دندانی هستند.
به طور کلی رنگهای کامپوزیت دندانها، اختلاف کمی با هم دارند ولی در بین آنها کامپوزیت با رنگهای XL و BW از محبوبیت بالایی بین طرفداران کامپوزیتها برخوردار هستند؛ چراکه رنگ این کامپوزیتها بسیار طبیعی به نظر میرسد و کمتر کسی متوجه روکش داشتن دندانها شما میشود. توجه داشته باشید که اگر رنگ دندان بسیار سفید و شفاف باشد، مصنوعی به نظر رسیده و زیبایی چندانی نخواهد داشت.
کامپوزیت با رنگ BW
تقریباً میتوان گفت که رنگ BW، سفیدترین رنگ کاتالوگ است ولی بسیار طبیعی به نظر میرسد، چسبندگی بالایی دارد و مقاوم در برابر ساییدگی است.
کامپوزیت با رنگ XL
این کامپوزیت توسط برند آمریکایی KERR ساخته میشود. رنگ سفید و طبیعی دارد و از مقاومت بالایی برخوردار است.
امیدواریم اطلاعاتی را که راجع به انواع کامپوزیت دندان در اختیارتان قرار دادیم مفید واقع شده باشد.
درصورت تماس اعلام کنید که از طرف سایت تماس گرفته اید!
بدون نظر