پالپوتومی چیست ؟

دندان‌های شیری کودکان، درست مثل دندان‌های ما در معرض خطر پوسیدگی و آسیب هستند. رعایت اصول بهداشتی در مراقبت از دندان کودک کمک می‌کند کم‌تر سرو کارتان به دندان‌پزشکی بیوفتد. با این حال، هیچ دندانی کاملا مصون از پوسیدگی و خرابی نیست.

در بسیاری مواقع، برای درمان دندان اطفال، دندانپزشک توصیه می‌کند که از روش پالپوتومی استفاده شود. شنیدن این اسم ممکن است شما را نگران کند، چرا که پای سلامت فرزند دلبندتان به میان آمده، اما نگران نباشید. این روش یک درمان موثر برای درمان عفونت و پوسیدگی دندان‌های شیری کودک است.

همچنین پالپوتومی کمک می‌کند که دندان تا زمانی که نوبت به لق شدن و افتادنش برسد، همچنان به رشد طبیعی خود ادامه دهد و زودتر از موعد مقرر لق نشود.

اگر شما نیز علاقه‌مند هستید در این بخش اطلاعاتی از پالپوتومی و عصب کشی دندان  کسب کنید و چگونگی انجام آن را بدانید، در این بخش همراه ما باشید تا جزییات دقیقی را بررسی کنیم.

پالپوتومی چیست؟

پالپوتومی Pulpotomy  به عصب کشی دندان‌های شیری کودکان گفته می‌شود. داخل دندان‌ها، مجموعه‌ای عروق و اعصاب وجود دارند که به آن پالپ گفته می‌شود. پالپ دندان بسیار حساس، نرم و زنده است و با آسیب لایه بیرونی و سخت دندان، ممکن است دچار عفونت و درد شود. در پالپوتومی پوسیدگی دندان کودک تراشیده و برداشته می‌شود. بعد از این اقدام، بافت آسیب دیده و پوسیده پالپ دندان برداشته و خارج می‌شود. این روش برای درمان بیماری‌های جدی دندان، مثل عفونت، پوسیدگی عمیق و… استفاده می‌شود.

برای مشاوره و رزرو وقت تماس بگیرید

درصورت تماس اعلام کنید که از طرف سایت تماس گرفته اید!

رزرو وقت دکتر سعیدیان

پالپوتومی در چه کسانی انجام می‌شود؟

این درمان، مختص دندان‌های شیری کودکان است. دندان شیری به دلیل این که هنوز به خوبی رشد نکرده، همچنان نیاز به ریشه خود دارد. در پالپوتومی ریشه دندان دست نخورده باقی می‌ماند تا دندان بتواند با کمک عروق خونی رشد کند و ماندگاری بیشتری داشته باشد.

علائم پالپ دندان چیست؟

تشخیص این که کودک نیاز به پالپوتومی دارد یا خیر، به عهده دندانپزشک است. اما اگر شماهم می‌خواهید روند این درمان را بشناسید، ابتدا باید با علائم پالپ دندان آشنا شوید. در ادامه به نشانه‌های بروز پالپ دندان در اطفال میپردازیم:

  • دندان شیری باید لق شود و بیوفتد، اما زمانی که با لق شدن زودتر از موعد مواجه می‌شوید، باید این احتمال را بدهید که پالپ دندان عفونی شده.
  • هرگونه قرمزی، التهاب، ورم و… اطراف دندان، در محل ریشه و… می‌توان رنگ خطری برای پالپ دندان باشد
  • پیدا کردن حساسیت یکباره نسبت به چشیدن مزه‌های ترش و شیرین و حساسیت دمایی هنگام مصرف خوراکی‌های خیلی گرم و سرد، از علائمی است که می‌توانید به پالپ دندان شک کنید
  • درد دندان به صورتی که دائمی بوده و منشا درد، نامشخیص باشد
  • دندان دردهای شبانه از علائم پالپ دندان است
  • آبسه دندان به صورت کیست برجسته زیر لثه میتواند علائمی از پالپ دندان باشد

چرا پالپوتومی انجام می‌شود؟

دندان‌های شیری، درست مثل دندان‌های دائمی آسیب پذیرند. ممکن است فکر کنید بهترین راهکار برای خلاص شدن از شر دندان‌درد ناشی از پوسیدگی و عفونت دندان کودکتان، کشیدن دندان است. اما کشیدن زودهنگام دندان شیری، ممکن است باعث برهم ریختگی الگوی رویش دندان دائمی و کاهش اعتماد به نفس کودک شود. همچنین فضای خالی ناشی از کشیدن دندان، ممکن است باعث اختلالاتی در صحبت کردن کودک دلبند شما شود.

مزایا پالپوتومی دندان چیست؟

مزایا پالپوتومی دندان چیست؟

پالپوتومی دندان شیری مزایای متعددی دارد. شما با آگاهی از مزایای این روش می‌توانید با انگیزه بیشتری برای انجام آن اقدام کنید.

  • پالپوتومی روشی مناسب برای دندان‌های شیری است و به حفظ دندان تا زمان لق شدن، افتادن و رویش دندان دائمی کمک می‌کند.
  • با پالپوتومی درد ناشی از پوسیدگی دندان برطرف می‌شود.
  • این روش با بی‌حسی و درد کم انجام می‌شود.
  • پالپوتومی روشی ایمن برای کودک است و بدون مشکل انجام می‌شود

معایب پالپوتومی دندان چیست؟

این درمان، به عنوان یکی از درمان‌های کم‌خطر و ایمن دندانپزشکی، عوارض بسیار کمی دارد. از مهم‌ترین معایب پالپوتومی می‌توان به کاهش قدرت و استحکام دندان شیری اشاره کرد. که این مشکل با استفاده از تاج فلزی به منظور افزایش استحکام، رفع می‌شود. از دیگر معایب پالپوتومی می‌توان به این مورد اشاره کرد که اغلب کودکان، از تزریق مواد بی‌حسی می‌ترسند. پالپوتومی بدون بی‌حسی ممکن نیست و برای کودک درد زیادی به همراه دارد.

پالپوتومی چطور انجام می‌شود؟

پالپوتومی دندان شیری در 6 مرحله انجام می‌شود که در ادامه با مراحل آن آشنا خواهید شد:

  1. معاینه توسط دندانپزشک اطفال: در مرحله اول، باید دندانپزشک اطفال تمام دندان‌ها را بررسی و معاینه کند، برای بررسی دقیق‌تر نیاز به گرفتن عکس دندان با اشعه ایکس است. بعد از گرفتن عکس، وضعیت ریشه و پالپ دندان مشخص می‌شود. ممکن است دندانپزشک لازم ببیند که 3 الی 4 روز قبل از پالپوتومی، آنتی بیوتیک مصرف شود.
  2. آماده سازی روانی کودک: در دندانپزشکی اطفال، این مرحله اهمیت ویژه‌ای دارد. چرا که همکاری کودک کمک می‌کند کار با دقت کافی، مدت زمان کم‌تر و آسان‌تر انجام شود. دراین مرحله دندانپزشک با توضیح این که این درمان کمک می‌کند دندان درد کودک برطرف شود و اطمینان از این که پالپوتومی بدون درد انجام می‌شود؛ کودک را برای انجام این درمان آماده می‌کند.
  3. استفاده از بی حسی یا بیهوشی: برای این که پروسه درمان، بدون درد باشد؛ باید حتما از روش‌هایی مثل بی‌حسی یا بیهوشی استفاده شود. روش بیهوشی مراقبت‌های بیشتری دارد و به دلیل عوارض احتمالی، توصیه می‌شود از بی‌حسی کمک گرفته شود. اما اگر هیچ راهی برای آرام کردن کودک و استفاده از بی‌حسی نباشد؛ پالپوتومی با بیهوشی کوتاه انجام می‌شود. در صورت انتخاب روش بیهوشی، توصیه می‌شود 8 ساعت قبل بیهوشی، چیزی خورده و آشامیده نشود. بی‌حسی با تزریق داروی مخصوص به صورت موضعی انجام می‌شود.
  4. برداشتن پوسیدگی دندان: در این مرحله باید تمام نواحی پوسیده دندان برداشته شود. همچنین مینا و تاج دندان سوراخ شده تا دندانپزشک، به قسمت پالپ دندان دسترسی پیدا کرده و عفونت و ضایعات را خارج کند.
  5. پر کردن دندا: فضای خالی ایجاد شده در دندان، باید با مواد مخصوص پر شود.
  6. روکش دندان : برای ماندگاری بیشتر پالپوتومی باید از یک روکش دندان شیری استفاده شود.

همچنین سایت putneydentalcare درباره پالپوتومی دندان اینگونه بیان میکند:

The dentist will drill through the enamel to open the pulp chamber. At this point the dentist can only continue with the procedure if the pulp is healthy. If the pulp is not bleeding or there’s no pulp then a pulpectomy or tooth extraction may need to be performed instead.

دندانپزشک مینای دندان را سوراخ می کند تا محفظه پالپ باز شود. در این مرحله دندانپزشک تنها در صورتی می تواند این روش را ادامه دهد که پالپ سالم باشد. اگر پالپ خونریزی نداشته باشد یا پالپ وجود نداشته باشد، ممکن است به جای آن پالپکتومی یا کشیدن دندان انجام شود.

مراقبت‌های بعد از پالپوتومی

بعد از انجام پالپوتومی، نیازی به مراقبت‌های خاص و پیچیده نیست. اما نکات ساده‌ای وجود دارد که رعایت آن کمک می‌کند بهبودی خیلی سریع‌تر رخ دهد. در ادامه به مراقبت‌های بعد از پالپوتومی می‌پردازیم:

  • ممکن است دندانپزشک تجویز کرده باشد که باید تا چند روز بعد از پالپوتومی، از آنتی بیوتیک استفاده شود. این توصیه را جدی بگیرید و راس ساعت مقرر، داروهای آنتی بیوتیکی را به کودک بدهید.
  • بهتر است در ساعاتی که همچنان دهان بی‌حس است، چیزی جویده نشود چرا که به دلیل بی‌حسی، امکان گاز گرفتگی و آسیب به زبان، لپ و… وجود دارد.
  • در روز اول، از غذاهای نرم مثل پوره، ماست، سوپ و… استفاده شود.
  • در صورت بروز درد، مسکن‌های تجویز شده توسط دکتر را فراهم کرده و به کودک بدهید.
  • کمی ورم و التهاب طبیعی بوده و جای نگرانی نیست.
  • در صورت وجود درد ممتد و ادامه دار، موضوع را با دندانپزشک مطرح کنید.
  • اگر علائمی مثل تب، التهاب، ورم شدید و بد بویی دهان ایجاد شد، این علائم را به دندانپزشک اطلاع دهید.
  • کودک را با مراقبت‌های بهداشتی دهان و دندان آشنا کنید تا از بروز پوسیدگی‌های بعدی، آسیب به دندان شیری و هرنوع مشکلی پیشگیری شود.
  • غذاها و نوشیدنی‌های خیلی گرم و خیلی سرد بهتر است تا 24 ساعت مصرف نشود.
  • ممکن است کمی بعد از درمان، مقداری خون‌ریزی از دندان کودک وجود داشته باشد، نگران نشوید و اقدامات لازم برای بندآوردن خون‌ریزی را انجام دهید.

به این نکته توجه داشته باشید، اگر فرزند شما دچار بیماری زمینه‌ای خاص، حساسیت دارویی، حساسیت به مواد غذایی یا موارد مشابه است، حتما قبل ازانجام هر درمانی دندانپزشک را آگاه کنید.

برای مشاوره و رزرو وقت تماس بگیرید

درصورت تماس اعلام کنید که از طرف سایت تماس گرفته اید!

رزرو وقت دکتر سعیدیان

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *