پالپکتومی چیست ؟

دندان‌ها عضو بسیار مهم و حیاتی برای ما هستند. سلامتی و زیبایی همه افراد پیوند ناگسستنی با دندان‌ها دارند. به همین خاطر مراقبت درست از دندان و درمان سریع و به موقع، اهمیت بسیار زیادی دارد. اگر شما اخیرا با مشکل دندان‌ درد کودک دلبندتان مواجه شده‌اید، خوب می‌دانید که روش‌های مختلف درمان دندانپزشکی، چه نعمت بزرگی برای خلاصی از شر درد طاقت فرسای دندان است.

یکی از این روش‌های درمانی که خصوصا برای اطفال و دندان‌های شیری بیشترین کاربرد را دارد پالپکتومی است. پالپکتومی روشی درمانی در دندانپزشکی است که طی آن کل بافت پالپ دندان به منظور درمان عفونت و جلوگیری از نابودی کامل دندان‌ها برداشته می‌شود.

اگر شماهم مایلید در خصوص پالپکتومی و عصب کشی دندان بیشتر بدانید، در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا به این موضوع بپردازیم که پالپکتومی چیست و چگونه انجام می‌شود؟

پالپ دندان چیست و چرا اهمیت دارد؟

پالپ دندان قسمت زنده دندان است. این قسمت، بافتی نرم داشته و شامل اعصاب و عروق دندان است که زیر عاج دندان قرار دارد. نقش پالپ، زنده نگهداشتن دندان است. زمانی که پالپ دچار عفونت شود، درد زیادی ایجاد می‌کند که اصطلاحا به آن پالپیت گفته می‌شود. پالپیت اغلب با بروز آبسه در ناحیه پری‌اپیکال خود را نمایان می‌کند.

برای مشاوره و رزرو وقت تماس بگیرید

درصورت تماس اعلام کنید که از طرف سایت تماس گرفته اید!

رزرو وقت دکتر سعیدیان

پالپکتومی چیست؟

پالپکتومی نوعی درمان دندانپزشکی است که در آن پالپ دندان کاملا برداشته می‌شود. در مواردی که آسیب به پالپ کاملا بدون بازگشت بوده و پالپ دچار نکروز شده باشد، بهترین کار برای حفظ دندان، جلوگیری از گسترش عفونت و متوقف کردن درد شدید دندانی، پالپکتومی است. در این روش طی چند مرحله، پالپ دندان خارج و فضای خالی توسط مواد مخصوص پر می‌شود. مهر و موم این فضای خالی، به منظور جلوگیری از ورود میکروب‌ها و سایر آلودگی‌ها به داخل دندان انجام می‌شود.

چرا برای دندان شیری از پالپکتومی استفاده می‌شود؟

یکی از رایج‌ترین سوالات والدین، زمانی که توصیه می‌شود که برای فرزندشان از درمان پالپکتومی استفاده شود این است که چرا پالپکتومی؟ مگر دندان شیری نیست؟ چرا با کشیدن دندان شیری کودک را از شر این درد خلاص نکنیم؟ پاسخ این است که دندان شیری، با وجود این که موقت است، اما کشیدن آن می‌تواند برای دندان دائمی مشکلاتی ایجاد کند.

هر دندان باید در زمان مناسب خود بیوفتد و دندان جایگزین رشد کند، اما کشیدن زودهنگام دندان باعث برهم ریختگی سیر رویش دندان دائمی می‌شود. در نتیجه، دندان بهم ریخته و نامنظم رشد می‌کند و در آینده نیاز به ارتودنسی ایجاد می‌شود. درحالی که پالپکتومی کمک می‌کند دندان حفظ شود و در زمان مناسب خود بیوفتد.

چه افرادی باید پالپکتومی انجام دهند؟

این روش غالبا برای کودکانی که دچار عوارض ناشی از عفونت شدید دندان یا نکروز پالپ هستند توصیه می‌شود. البته که پالپکتومی صرفا مختص کودکان نیست و در مواقعی برای بزرگسالان نیز انجام می‌شود. کودک ممکن است با شکایت درد در ناحیه دندان، ورم و آبسه احتمال آسیب به پالپ را گزارش کند. در این شرایط باید در سریع‌ترین زمان به دندانپزشک مراجعه کنید تا بهترین درمان انتخاب و انجام شود. علائمی که می‌گوید ممکن است کودک شما نیاز به پالپکتومی داشته باشد:

  • درد در لثه
  • تورم و التهاب در لثه
  • دیده شدن کیست آبسه در لثه
  • خونریزی در دندان
  • بوی بد دهان
  • تیره یا سیاه شدن دندان

فواید پالپکتومی

پالپکتومی روشی است که کمک می‌کند دندان شیری کودک حفظ شده و در نتیجه، زودتر از موعد جای خالی دندان باعث بروز مشکلات ثانویه نشود. برخی از مهم‌ترین فواید پالپکتومی عبارتند از:

  • بهبود زیبایی دندان کودک
  • افزایش اعتماد به نفس کودک
  • حفظ دندان تا موعد مقرر و برهم نریختن الگوی رویش دندان دائمی
  • کاهش درد، تورم و التهاب در دندان کودک
  • ازبین رفتن بوی بد دهان ناشی از عفونت
  • جلوگیری از آسیب عفونت به بافت استخوان فک
  • جلوگیری از آسیب عفونت به ارگان‌های داخلی مثل قلب، گوارش و…
  • پیشگیری از انتقال عفونت به سایر دندان‌ها
  • پیشگیری از امکان بروز مشکلات گفتاری در کودک به دلیل ازدست دادن زودهنگام دندان

معایب پالپکتومی دندان

این روش در عین حال که مزایای بسیار زیادی دارد و برای دندان ضروری است، معایبی هم دارد که در ادامه به بررسی آن می‌پردازیم:

  • ممکن است بعد از پالپکتومی، به دلیل پر کردن دندان با مواد آمالگام و روکش فلزی، رنگ دندان از نظر ظاهری، نامطلوب باشد.
  • امکان بروز عفونت بعد از درمان خصوصا در کودکانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند وجود دارد.
  • ممکن است بدن نسبت به مواد استفاده شده در پر کردن و روکش دندان یا مواد بی‌حسی واکنش آلرژیک بدهد.
  • دندانی که تحت درمان آلپکتومی قرار گرفته، نسبت به سایرین، بیشتر در معرض خطر شکستن و آسیب است.
  • ممکن است کمی خونریزی بعد از پالپکتومی وجود داشته باشد.

همچنین سایت  dentalmedident درباره معایب پالپکتومی اینگونه بیان میکند:

Disadvantages of pulpectomy
More complex and time-consuming procedure than pulpotomy.It requires post-treatment care and possibly additional restorations. There may be a risk of tooth fracture if the tooth is not adequately protected.

معایب پالپکتومی
روش پیچیده تر و زمان برتر از پالپوتومی. این نیاز به مراقبت های پس از درمان و احتمالاً ترمیم های اضافی دارد. اگر دندان به اندازه کافی محافظت نشود، ممکن است خطر شکستگی دندان وجود داشته باشد.

از مراحل انجام پالپکتومی بیشتر بدانید

از مراحل انجام پالپکتومی بیشتر بدانید

پالپکتومی در 7 مرحله انجام می‌شود که در ادامه با این مراحل آشنا خواهید شد.

  1. تشخیص: درهر اقدام دندانپزشکی، تشخیص و معاینه، اولین قدم محسوب می‌شود. برای تشخیص دقیق، علاوه بر معاینه، دندانپزشک نیاز به عکس دندان دارد. در رادیوگرافی دندان مشکلات دندان به صورت کامل و جامع نمایان شده و به پزشک کمک می‌کند با تشخیص دقیق، درمان مناسب را انتخاب و آغاز کند.
  2. آماده سازی روانی: اغلب پالپکتومی برای کودکان و دندان‌های شیری انجام می‌شود. کودک غالبا نسبت به دندانپزشکی و لوازم مورد استفاده در آن ترس دارد. به همین خاطر برای جلب همکاری بیشتر و اعتماد کودک، باید آمادگی روانی ایجاد شود. در این مرحله دندانپزشک با حوصله، تاحد درک کودک برای او توضیح می‌دهد که این درمان بدون درد است و کمک می‌کند دردی که پیش‌تر تجربه کرده، متوقف شود و زندگی سالم‌تری داشته باشد.
  3. استفاده از بی‌حسی یا بیهوشی: بسته به روش انتخابی، بیهوشی یا بی‌حسی اعمال می‌شود تا این پروسه برای کودک ایجاد درد نکند. اگر روش انتخابی بیهوشی باشد، باید از 6 الی 8 ساعت قبل از آن، کودک چیزی نخورده و نیاشامیده باشد.
  4. دسترسی به پالپ: در مرحله چهارم، تراشیدن پوسیدگی‌ها و ایجاد یک تونل برای دسترسی به پالپ و کانال‌های ریشه دندان انجام می‌شود.
  5. خارج کردن پالپ: پالپ دندان که عفونی شده و ازبین رفته، کاملا خارج می‌شود تا از بروز عفونت‌های بعدی پیشگیری شود.
  6. تمیز کردن و پر کردن: کانالهای ریشه کاملا تمیز می‌شوند تا هیچ مشکلی بعد از پر کردن دندان ایجاد نشود. همچنین نواحی که خالی شده، به وسیله مواد مخصوص پر و مهر و موم شده تا آلودگی‌ها، وارد دندان نشود.
  7. بازسازی تاج دندان: در این مرحله برای استحکام، از یک روکش فلزی برای پوشش دادن دندان استفاده می‌شود.

با مراقبت های بعد از پالپکتومی آشنا شوید

نکات مهم و ضروری در مراقبت بعد از پالپکتومی وجود دارد که باید نسبت به آن آگاه باشید:

  • ممکن است نیاز باشد تا چند روز بعد از پالپکتومی از آنتی بیوتیک استفاده شود. حتما راس ساعت مقرر، مصرف آنتی بیوتیک را فراموش نکنید.
  • تا 24 ساعت بعد از پالپکتومی، باید استفاده از مسواک و نخ دندان به آرامی صورت بگیرد.
  • درد بعد از انجام این درمان طبیعی است. از مسکن‌های تجویز شده توسط دندانپزشک برای کنترل درد استفاده کنید.
  • تا 1 هفته از مصرف خوراکی و نوشیدنی‌های بسیار گرم یا بسیار سرد بپرهیزید.
  • در صورت بروز علائمی مثل تب، بوی بد دهان، خونریزی و التهاب شدید دندانپزشک را در جریان قرار دهید.
  • تا دست کم دو ساعت بعد از درمان، چیزی نخورید و نیاشامید.
  • تورم و التهاب موقت در ناحیه درمان طبیعی است اما در صورتی که ادامه دار بود یا تشدید شد، به دندانپزشک گزارش دهید.
برای مشاوره و رزرو وقت تماس بگیرید

درصورت تماس اعلام کنید که از طرف سایت تماس گرفته اید!

رزرو وقت دکتر سعیدیان

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *