درمان ریشه دندان و پیشگیری از مشکلات آن

درمان ریشه یکی از مهم‌ترین کارهایی است که برای حفظ سلامت دهان و دندان باید در اسرع وقت نزد بهترین دندانپزشک انجام شود. درمان ریشه‌ها روشی برای از بین بردن پالپ‌های عفونی و رگ‌های خونی آسیب دیده بوده که کانال‌های دندان تمیز و ضد عفونی خواهند شد سپس حفره‌ها با مواد مخصوص پر می‌شوند.

در این قسمت از سایت آریل دنتال درباره چگونی درمان ریشه دندان، اندو تخصصی و علت آسیب دیدن ریشه‌ها و راه‌های پیشگیری از خرابی دندان خواهید خواند.

درمان ریشه دندان (Root Canal Therapy) :

ساختار دندان از بالا به پایین به ترتیب شامل مینا، عاج، پالپ و کانال است. کانال خود بخشی از ریشه دندان محسوب می‌شودکه داخل آن قرار دارد.

ریشه ساختاری است که در محوطه آن کانال و پالپ (بافت نرم) وجود دارد که پالپ‌ها به کانال دندان متصل هستند. ریشه به عنوان پایه دندان در زیر خط لثه و در استخوان فک قرار دارد که به استخوان‌های اطراف متصل می‌شود.

تعداد ریشه و کانال‌ها در افراد متفاوت است که با رادیوگرافی از فک و دندان تعداد دقیق آن‌ها مشخص خواهد شد. برخی از افراد دارای ریشه اضافی هستند که به دنبال آن دارای تعداد بیشتری کانال خواهند بود. اعصاب و عروق اصلی دندان در بافت نرم (پالپ) در محل کانال‌های ریشه دندان قرار گرفته‌اند.

ریشه در مبحث دندان‌ بسیار مهم است که گاه ممکن است بنا به دلایل مختلفی تحلیل رفته و نیاز به مراقبت و درمان داشته باشد. در مواردی خاص و نادر ممکن است به دلیل جراحی‌های پیچیده فک، وجود ضایعات (کیست و تومور) در استخوان فک و … اعصاب ریشه دندان و رگ‌های خونی از بین بروند که ریشه نیاز به درمان خواهد داشت.

عفونت، شکستگی، ترک و پوسیدگی در دندان بسیار اذیت کننده و گاه دردناک است که باید بافت خراب شده از ریشه دندان خارج شده سپس کانال‌های ریشه تمیز و ضد عفونی شوند و بعد حفره‌ها را با مواد ویژه پر کرد.

برای مشاوره و رزرو وقت تماس بگیرید

درصورت تماس اعلام کنید که از طرف سایت تماس گرفته اید!

رزرو وقت دکتر سعیدیان

علل و نشانه‌های نیاز به درمان ریشه دندان :

عوامل خارجی مخرب زیادی وجود دارند که دندان‌ها را هدف گرفته و آن را تخریب می‌کنند. زمانیکه دندان نسبت به دمای مایعات حساس می‌شود، دهان بد بو می‌شود، هنگام جویدن درد احساس می‌شود، دندانی لق می‌شود یا ترک می‌خورد، خرابی‌ها و ورم مشاهده می‌شوند همگی از علل و نشانه‌های نیاز به درمان ریشه دندان بوده که باید با مشاهده آن‌ها هرچه سریع‌تر اقدام کرد. حتی عوض شدن رنگ دندان (به ویژه خاکستری یا سیاه شدن آن) می‌تواند نشانه‌ای از آسیب به ریشه باشد.

معمولا آسیب دیدگی دندان و پالپ‌ها به صورت درد ظاهر می‌شود که ممکن است مدام یا لحظه‌ای باشد. پالپ‌های ملتهب و عفونی می‌توانند علاوه بر التهاب لثه باعث آبسه دندان شوند. با مشاهده هر یک از علائم می‌بایست در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کرد. دندانپزشک با انجام معاینات معمول و عکس‌برداری از دندان‌ها متوجه آسیب خواهد شد و درمان ریشه‌ را آغاز خواهد کرد.

روند درمان ریشه دندان و مراحل آن :

پروسه درمان ریشه دندان در کلینیک دندانپزشکی با ابزارها و تجهیزات مخصوص زیر نظر پزشک متخصص انجام می‌شود. روند درمان ریشه دندان و مراحل آن به ترتیب عبارتند از:

بی حسی موضع مورد نظر
ابتدا دندانی که آسیب دیده است شناسایی شده سپس با ترزیق داروی بی‌حسی روی لثه، فرد در طول فرایند درمان ریشه هیچ دردی را حس نخواهد کرد. برای اینکه داروی بی‌حسی اثر کند می‌بایست حدود 10 تا 15 دقیقه پس از ترزیق صبر کرد.

پاکسازی دندان
پالپ‌ها و رگ‌های خونی که آسیب دیده‌اند نیاز به پاکسازی و خارج شدن از دندان دارند. برای این کار شکاف کوچکی در قسمت بالایی دندان ایجاد می‌شود تا به کمک ابزارهای ویژه عملیات خارج سازی پالپ‌های آسیب دیده آغاز شود.

استفاده از آنتی بیوتیک
برای اطمینان از بین رفتن عفونت‌ها و عدم احتمال عفونت مجدد، کانال‌ها با آنتی بیوتیک موضعی ضد عفونی می‌شوند.

پر کردن موقت دندان‌
قسمت خالی شده دندان باید با مواد ویژه پر شود تا کانال‌ها توسط بزاق دهان آسیب نبینند.

پیشگیری از مشکلات درمان ریشه دندان :

علل و نشانه‌های نیاز به درمان ریشه دندان زمانی پدیدار می‌شوند که عمدا یا سهوا از دندان‌ها به درستی نگهداری نشده باشد. البته دلایلی همچون بیماری وجود دارند که می‌توانند بر ساختار دندان تاثیر بگذارند به همین دلیل به دندان‌ها آسیب وارد خواهد شد که فرد نیاز به درمان خواهد داشت.

پیشگیری بهتر از درمان است بنابراین می‌توان با انجام برخی از کارها روند خرابی و پوسیدگی ریشه‌ها دندان را کند کرده و آن را به تاخیر انداخت.

برخی از راهکارهای پیشگیری از مشکلات درمان ریشه دندان عبارتند از:

• مسواک زدن مرتب بین 5 تا 6 دقیقه و حداقل یک مرتبه در روز
• نخ دندان کشیدن
• استفاده از دهانشویه
• پرهیز از شکستن گردو، بادام، پسته و … با دندان
• خودداری از خوردن و نوشیدن بیش از حد مواد قندی، نگهدارنده و اسیدی
• خودداری از جویدن یخ
• عدم استفاده همزمان ماده داغ و سرد
• انجام به موقع چکاپ دهان و دندان
• حل مشکلات روحی – روانی با مراجعه به روانشناس
• …

همچنین سایت دندانپزشک درباره رهکار های جایگزین درمان ریشه دندان اینگونه بیان میکند:

در صورتی که دندان شما به عصب کشی نیاز دارد و ترجیح می‌دهید از درمان ریشه دندان خودداری کنید، رویکردهای جایگزین موجود را در نظر بگیرید. در صورت عدم امکان حفظ و نجات دندان، عمل خارج کردن دندان اجتناب‌ناپذیر است. سپس می‌توانید از گزینه‌هایی مانند ایمپلنت دندان، بریج، یا دندان مصنوعی استفاده کنید، هرکدام با ویژگی‌ها و هزینه‌های مختلف.

نتیجه گیری :

انجام خدمات دهان و دندان باید به دندانپزشک مجرب و ماهر سپرده شود. مجموعه آریل دنتال واقع در نیاوران، جدیدترین تجهیزات دندانپزشکی و با استفاده از مرغوب‌ترین مواد کلیه خدمات دندانپزشکی از جمله رادیولوژی، عکسبرداری، خدمات زیبایی، درمان ریشه، عصب کشی، ارتودنسی، ایمپلنت و … در محیطی بهداشتی و آرام در خدمت مراجعه کنندگان گرامی است.

برای مشاوره و رزرو وقت تماس بگیرید

درصورت تماس اعلام کنید که از طرف سایت تماس گرفته اید!

رزرو وقت دکتر سعیدیان

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *