جراحی فک یا جراحی ارتوگناتیک orthognathic

یکی از معجزه‌هایی که علم پزشکی به ما هدیه کرده است، انجام جراحی‌های درمانی و زیبایی در ناحیه فک است. تاثیر این عمل جراحی در زیبایی ظاهری، یکی از انگیزه‌هایی است که افراد برای رسیدن به آن تلاش می‌کنند. جراحی فک به بهترین شکل ممکن می‌تواند ناهنجاری‌های فکی را درمان کرده و به عنوان درمان مکمل ارتودنسی استفاده شود. شما به راحتی می‌توانید با کمک جراحی ارتوگناتیک، ضمن ایجاد شرایط مناسب برای جویدن، تنفس و شرایط جسمانی نرمال، از نظر زیبایی نیز تغییرات قابل توجهی را ایجاد کنید. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم هر چیزی که باید از این عمل بدانید را بررسی کنیم.

پس تا پایان همراه ما باشید تا پاسخ سوالات‌تان در خصوص جراحی ارتوگناتیک، افراد کاندید عمل جراحی فک و بهترین سن انجام این عمل را مطالعه کنید.

جراحی فک یا جراحی ارتوگناتیک چیست؟

جراحی فک که با نام لاتین  orthognathic surgery شناخته می شود، یک روش جراحی است که برای اصلاح ناهنجاری‌ها و ناهماهنگی‌های فک و صورت استفاده می‌شود. این جراحی به منظور صاف کردن و تنظیم مجدد فک‌ها بر روی یکدیگر انجام می‌شود، به طوری که بیمار توانایی جویدن بهتری کسب کرده و بهتر امکان تنفس داشته باشد. با این عمل عملکرد دهان بهبود می‌یابد و از نظر ظاهری نیز، جذابیت چهره فرد بیشتر می‌شود.

 ناهنجاری‌هایی که با جراحی فک قابل اصلاح هستند شامل بیرون زدگی فک یا عقب رفتگی فک بالا یا پایین است. این عمل می‌تواند نامرتبی فک و دندان‌ها را اصلاح کند و ضمن بهبود فاصله بین دندان‌های جلو بالا و پایین و ناهماهنگی‌های دیگر را بهبود بخشد.

شاید جالب باید که بدانید عمل جراحی فک، در سنینی انجام می‌شود که فرم به رشد کافی رسیده باشد. هرچند در موارد خاص به صلاحدید تیم پزشکی، این عمل در سنین پایین‌تر نیز انجام می شود تا فرد امکان یک زندگی عادی را داشته باشد. جراحی ارتوگناتیک به عنوان یک درمان ترکیبی، شامل همکاری ارتودنتیک و جراحی فک اجرا می‌شود. این جراحی به طور عمده جهت بهبود عملکردی دهان و صورت انجام می‌شود. افرادی که به این جراحی نیاز دارند، باید با متخصصان ارتودنسی و جراحی دهان و فک‌ها مشورت کنند تا بهترین روش درمانی برای آن‌ها انتخاب شود.

جراحی فک یا جراحی ارتوگناتیک orthognathic

چه افرادی کاندید جراحی ارتوگناتیک هستند؟

شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید، چه افرادی کاندید این جراحی هستند و این عمل دقیقا برای چه افرادی مناسب است. در این بخش به بررسی افرادی که کاندید این عمل هستند، اشاره می‌کنیم.

  1. تنفس دهانی غیر ارادی: افرادی که دچار تنفس غیر ارادی از دهان هستند، نیاز به اصلاح فرم فک خود دارند که معمولا توسط این جراحی انجام شود.
  2. فضای باز بین دندان‌ها: افرادی که در هنگام بسته بودن دهان فضای بازی بین دندان‌های بالا و پایین دارند (اپن بایت)، با کمک این جراحی می‌توانند این مشکل را برطرف کنند.
  3. بیرون ‌زدگی یا عقب ‌رفتگی فک: افرادی که فک بیرون زده یا عقب رفته دارند، با کمک این جراحی بهبود پیدا خواهند کرد.
  4. تومور فکی: افرادی که دچار تومور در ناحیه فک هستند، با استفاده از این جراحی می‌توانند روند درمان را طی کنند.
  5. ناهماهنگی‌های صورت: گاهی در برخی افراد، صورت دچار یک ناهماهنگی خاصی است. در این شرایط لازم است تا به وسیله عمل جراحی فک، این ناهماهنگی در قسمت فک بهبود یابد و ظاهر چهره طبیعی‌تر شود.
  6. مشکلات تنفسی: افرادی که دچار مشکلات تنفسی مانند آپنه هنگام خواب هستند، در صورتی که به تشخیص پزشک، فرم دهان و فک موجب بروز آن شده باشد، کاندید خوبی برای عمل جراحی ارتوگناتیک هستند.
  7. درد مزمن فک یا مفصل فک: افرادی که دچار درد مزمن در ناحیه فک یا مفصل فک خود هستند، بهترین کاندید برای عمل جراحی ارتوگناتیک محسوب می‌شوند.
  8. ساییدگی زیاد دندان: افرادی که دندان‌هایشان بیش از حد ساییده شده‌اند و نیاز به اصلاح فرم فک دارند، کاندید این عمل محسوب می‌شوند.
  9. ناهماهنگی‌های دهانی: افرادی که نمی‌توانند لب‌های خود را بدون فشار روی هم قرار دهند یا دچار ناهماهنگی دندانی هستند و دندان‌های‌شان بر روی یکدیگر به خوبی چفت نمی‌شود، بنابر تشخیص پزشک می‌توانند کاندید خوبی برای این عمل باشند.
  10. آسیب‌های فک یا صورت: افرادی که به علت آسیب‌هایی مثل تصادفات یا ضربه به فک یا صورتشان، نیاز به جراحی برای اصلاح دارند، کاندید عمل جراحی فک خواهند بود.
  11. تغییرات خاص در رفتار خوردن: افرادی که در هنگام خوردن یا گاز زدن خوراکی‌ها دچار ناراحتی یا مشکل هستند، به خوبی می‌توانند کاندید این عمل باشند.

جراحی فک یا جراحی ارتوگناتیک orthognathic

چه افرادی کاندید مناسبی برای جراحی فک نیستند؟

به همان میزان که اطلاعات جامعی در خصوص افراد کاندید عمل فک ارائه کردیم، لازم است در مورد افرادی که کاندید این عمل نیستند نیز اطلاعاتی را ارائه کنیم. افرادی که ناهنجاری فکی شان خفیف است و با استفاده از ارتودنسی قابل اصلاح است، بهتر است از جراحی فک خودداری کنند و روش‌های به روز در ارتودنسی را استفاده کنند تا نتایج مطلوبی را مشاهده کنند.

همچنین، اگر هنوز رشد استخوان در فردی تکمیل نشده باشد، انجام جراحی ارتوگناتیک مناسب او نخواهد بود، زیرا ممکن است پس از جراحی، فک ها شروع به رشد کنند و نتایج غیر قابل پیش بینی ایجاد گردد. افرادی که سابقه بیماری‌های زمینه‌ای خاص دارند، باید با پزشک مشورت کنند؛ چرا که در برخی مواقع کاندید خوبی برای این عمل نخواهند بود.

مزایای جراحی فک چیست؟

جراحی ارتوگناتیک فک برای اصلاح ناهنجاری‌های فکی و صورت انجام می‌شود و می‌تواند مزایای زیادی داشته باشد. آگاهی از این مزایا به شما انگیزه کافی برای مراجعه و اقدام می‌دهد. به همین دلیل می‌توانید هوشمندانه برای این کار اقدام کنید. در این بخش به بررسی مزایای این عمل اشاره می‌کنیم.

  • بهبود عملکرد دهانی: جراحی ارتوگناتیک می‌تواند موجب بهبود مشکلات عملکردی دهانی مثل بلع، گاز گرفتن، جویدن، درد مفاصل فک یا سر شود.
  • بهبود زیبایی و تعادل صورتی: این جراحی می‌تواند ظاهر زیبا و متعادلی در ناحیه صورت ایجاد کند. شما به راحتی می‌توانید با انجام این عمل، اعتماد به نفس بیشتری کسب کرده و ظاهر جذاب‌تری برای خودتان کسب کنید.
  • تاثیر مثبت بر سلامت روانی: اصلاح ناهنجاری‌های فکی می‌تواند تاثیر مثبتی بر روان و اعتماد به نفس فرد داشته باشد که قطعا در زندگی اجتماعی نیز تاثیرگذار است.
  • تاثیر بر بهبود تنفس: برخی از مشکلات فکی می‌توانند منجر به مشکلات تنفسی شوند که با جراحی ارتوگناتیک قابل بهبود است.
  • کاهش درد و عارضه: در برخی از موارد، جراحی ارتوگناتیک می‌تواند درد و عارضه‌های مرتبط با ناهنجاری‌های فکی را کاهش دهد.
  • بهبود کیفیت خواب: برخی از ناهنجاری‌های فکی می‌توانند مشکلاتی در خواب ایجاد کنند که با جراحی ارتوگناتیک قابل بهبود است.
  • بهبود تکامل فک و صورت: اگرچه این جراحی اکثراً در سن رشد انجام می‌شود، اما می‌تواند به بهبود تکامل فک و صورت کمک کند.

جراحی فک یا جراحی ارتوگناتیک orthognathic

جراحی فک در چه سنی انجام می‌شود؟

یکی از موضوعات مهمی که باید در خصوص اقدام برای انجام جراحی فک بدانید، زمان آن است. برای انجام جراحی فک، بهترین زمان موقعی برآورد می‌شود که رشد فرد متوقف شده باشد. زمانی که رشد فرد متوقف کردد، استخوان‌ها به حالت پایدار رسیده‌اند و دچار تغییر نخواهند کرد. این اتفاق معمولاً در اواخر دوران نوجوانی می‌افتد. سن و سال بالای  14 الی 16 سال برای خانم‌ها می‌تواند زمان مناسبی باشد.

برای پسرها نیز سنین 17 الی  21 سالگی، بهترین سن برای انجام جراحی فک است. معمولا در برخی افراد، ارتودنسی از سنین کم آغاز می‌شود و در زمان‌های خاصی بر اساس صلاحدید پزشک، انجام جراحی فک توصیه می‌شود تا بهترین نتیجه را مشاهده کنید. پزشک شما بهترین فردی است که می‌تواند زمان انجام این عمل را تعیین کند.

برای دریافت خدماتی مانند ایمپلنت دندان، کامپوزیت دندان، لمینت دندان، اندو تخصصی، بلیچینگ دندان، لیفت لثه و اصلاح طرح لبخند با ما در کلینیک دندانپزشکی آریل دنتال با مدیریت دکتر وحید سعیدیان تماس بگیرید.

No comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *