کراودینگ دندان

نظم، ترتیب و یکدستی دندان‌ها در زیبا دیده شدن آن بسیار موثر است. اما همیشه مشکل تنها زیبایی نیست! دندان‌های درهم ریخته، علاوه بر این که ظاهر زیبایی ندارند، اغلب به دلیل این که دسترسی کافی برای تمیزکردن آن وجود ندارد، دچار تجمع جرم و پوسیدگی زودرس می‌شوند. به نامرتبی و درهم بودن دندان‌ها کراودینگ گفته می‌شود. اگر دوست دارید بدانید کراودینگ دندان چیست و چه درمانی دارد در ادامه این مقاله همراه ما باشید.

کراودینگ دندان چیست؟

کراودینگ یکی از مشکلاتی است که افراد را درگیر می‌کند و زیبایی ظاهری دندان‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. کراوینگ دندان به عنوان یکی از انواع بهم ریختگی های دندانی شناخته می‌شود که بسیاری از دندانپزشکان با آن سروکار دارند. این اختلال با ایجاد شرایطی نامنظم در ترتیب قرارگیری دندان ها، موجب شلوغی بیش از اندازه دهان می‌شود. شاید تصور کنید تنها مشکل کراودینگ دندان ظاهر نامطلوب ان است، اما در واقع تراکم دندان ها موجب می‌شود تا حفظ بهداشت دندان مشکل‌تر شود و ریسک پوسیدگی دندان‌ها، ساییدگی دندان، شکستگی و مشکلات لثه افزایش یابد. به همین دلیل درمان کراودینگ دندان یکی از اقدامات مهم و ضروری است.

انواع کراودینگ را بشناسید

کراوینگ دندان انواع مختلفی دارد. این اختلال ممکن است اکتسابی یا ارثی باشد. آگاهی از هرکدام آن‌ها به شما کمک می‌کند تا ریشه اصلی را کشف کنید. در ادامه به بررسی انواع کراودینگ می‌پردازیم.

کراودینگ دندان

1. کراودینگ ارثی

در بسیاری مواقع، عدم تناسب بین اندازه دندان و اندازه فک، باعث کراودینگ ارثی می‌شود. به صورت ژنتیکی، گاها یکی از والدین دندان‌های درشتی دارد و دیگری فک کوچک؛ نوزاد از یکی فک کوچک و از دیگری سایز بزرگ دندان را به ارث می‌برد و در نتیجه، دچار کراودینگ می‌شود.

2. کراودینگ اکتسابی

در کراودینگ اکتسابی، به صورت مادرزاد بین سایز فک و دندان اختلافی وجود ندارد اما شرایط محیطی باعث کوچک شدن قوس دندان می‌شود. مثلا زمانی که آخرین دندان شیری زودتر از موعد کشیده می‌شود، مولرهای دائمی به سمت جلو حرکت می‌کنند و در نتیجه، قوس دندانی کوتاه می‌شود. به همین خاطر توصیه می‌شود که والدین، در صورت مواجه با پوسیدگی و آسیب دیدگی دندان شیری، سعی بر درمان و حفظ آن داشته باشند و برای حل مشکل، سراغ کشیدن دندان نروند.

چرا کراودینگ ایجاد می‌شود؟

برای درمان کراودینگ دندان، ابتدا باید علت‌های این ناهنجاری را بررسی کنیم. در ادامه مهم‌ترین دلایلی که باعث کراودینگ می‌شود را ذکر می کنیم.

  1. کوچک بودن سایز فک: در بسیاری مواقع، کوچک بودن اندازه فک و عدم رشد مناسب آن باعث می‌شود که دندان‌ها در جای خود قرار نگیرد و کراودینگ ایجاد شود.
  2. بزرگ بودن سایز دندان‌ها: دندان‌های بزرگ نیاز به فضای بزرگ‌تری برای قرار گرفتن منظم در فک دارند. گاهی سایز فک استاندارد و مناسب است اما دندان، بزرگ‌تر از استاندارد است.
  3. عادات بد در کودکی: بسیاری متخصصین، عاداتی مثل مکیدن انگشت و ناخن را عامل نامرتبی دندان می‌دانند.
  4. تغذیه نامناسب: برای رویش طبیعی دندان، باید هر دو فک به اندازه مناسب رشد کنند. تغذیه نامناسب کودک، منجر می‌شود که یک یا هر دو فک، رشد کافی نداشته باشد و کراودینگ دندان ایجاد شود.
  5. رشد دندان اضافه: در برخی افراد، تعداد دندان‌ها، بیشتر از استاندارد است. در چنین شرایطی، به دلیل این که دندان اضافه فضای زیادی اشغال می‌کند، فک به اندازه کافی جا نداشته و عارضه کراودینگ پدیدار می‌شود.

کراودینگ چه مشکلاتی برای بیمار بوجود می‌آورد؟

ممکن است فکر کنید برهم ریختگی دندان صرفا یک مشکل ظاهری است، اما اینطور نیست. متاسفانه این ناهنجاری باعث آسیب‌های جدی می‌شود که در ادامه به آن می‌پردازیم:

  • زیبا نبودن لبخند: شاید بتوان زیبا نبودن لبخند را اولین و ساده‌ترین مشکلی دانست که کراودینگ ایجاد می‌کند، با این حال زیبایی در زندگی همه ما اهمیت زیادی دارد و این مشکل، قابل چشم‌پوشی نیست.
  • ایجاد پلاک و جرم دندانی: در کراودینگ دندان، بسیاری از دندان‌ها دسترسی بسیار نامناسبی برای مسواک و نخ دندان دارند. به همین دلیل خیلی زود جرم می‌گیرند و مستعد پوسیدگی هستند.
  • اختلال در تکلم: دندان‌ها نقش مهمی بر زیبایی گفتار ما دارند. کراودینگ دندان در بسیاری مواقع، اختلال زیادی در تکلم بیمار بوجود می‌آورد.
  • پوسیدگی دندان: به دلیل این که رسیدگی به بهداشت دندان‌هایی که دچار برهم ریختگی هستند به سادگی ممکن نیست، این دندان‌ها دچار پوسیدگی زودرس می‌شوند.
  • احساس درد: کراودینگ دندان در مواقعی باعث می‌شود هنگام جویدن بیمار احساس درد کند و همین موضوع شرایط را برای گوارش بیمار دشوار می‌کند.
  • برجستگی پشت لب: در بسیاری مواقع کراودینگ باعث می‌شود دندان‌ها پشت لب، روی لثه رشد کند و ظاهر دهان و دندان را برهم بزند.

عوامل موثر بر درمان کراودینگ دندان

زمانی که برای درمان کراودینگ به دندانپزشک مراجعه می‌شود، ابتدا باید مواردی که در ادامه به آن می‌پردازیم بررسی و سپس مراحل درمان کراودینگ، آغاز شود.

  1. سن بیمار: سنی که بیمار برای درمان مراجعه کرده اهمیت زیادی دارد، هرچه سن بیمار کم‌تر باشد، جوابدهی به درمان بهتر است.
  2. شدت نامرتبی دندان: کراودینگ دندان از خفیف تا شدید درجه بندی می‌شود. شدت نامرتبی درمان، بر مدت زمان نتیجه‌دهی درمان موثر است.
  3. زاویه دندان‌های قدامی
  4. بررسی وضعیت فک بالا و پایین نسبت به یکدیگر
  5. بررسی وضعیت چانه بیمار
  6. ضخامت لب
  7. برجستگی بینی

تمامی این موارد، بر طرح درمان تاثیرگذار بوده و اهمیت بسیار زیادی دارد.

کراودینگ دندان

درمان کراودینگ دندان با ارتودنسی

بهترین روش برای برطرف کردن ناهنجاری دندان ارتودنسی است. انواع مختلفی ارتودنسی وجود دارد که بر اساس وضعیت دندان و ترجیح بیمار انتخاب می‌شود. گاهی نیاز است که در پروسه ارتودنسی، از ابزارهای مخصوصی برای جابجایی فک و افزایش فضای آن استفاده شود. همچنین در بسیاری مواقع، دندانپزشک صلاح می‌بیند که برای بزرگ کردن فضای دندان، چند دندان را بکشد. تشخیص این که باید بر اساس قوس دندانی، کدام دندان‌ها کشیده شوند، بر عهده متخصص ارتودنسی است.

انواع مختلف ارتودنسی

  1. ارتودنسی با بریس‌های فلزی: اغلب وقتی از ارتودنسی صحبت می‌کنیم، افراد این درمان را با بریس‌های فلزی که شامل براکت‌های چسبیده به دندان و سیم فلزی است می‌شناسند. این روش یکی از قدیمی‌ترین و رایج‌ترین انواع ارتودنسی است که می‌تواند طی مدت زمان 1 الی 3 سال، کراودینگ را به بهترین شکل درمان کند.
  2. بریس‌های سرامیکی: بریس‌های سرامیکی از مواد شفافی ساخته شده‌اند که نسبت به نوع فلزی آن، کمتر دیده می‌شود.
  3. بریس‌های لینگوال: این نوع بریس پشت دندان قرار می‌گیرد و قابل مشاهده نیست.
  4. ارتودنسی نامرئی: در این روش ارتودنسی، الاینرهای شفاف ساخته شده و در اختیار بیمار قرار می‌گیرد و باید به صورت روزانه، تعویض شود.

درمان کراودینگ با جراحی فک

در برخی مواقع، ناهنجاری فک به قدری شدید است که ارتودنسی به تنهایی نمی‌تواند مشکل کوچک بودن فک و قوس دندانی را برطرف کند. در این مواقع، اوایل یا اواسط ارتودنسی، عمل جراحی فک، به منظور رفع ناهنجاری‌های فکی انجام می‌شود. اغلب بعد از جراحی فک ارتودنسی ادامه پیدا می‌کند تا دندان‌ها، بر اساس فرم و فضای فک، سرجای خود قرار بگیرند و منظم شوند.

درمان کراودینگ چه مدت طول می‌کشد؟

مدت زمان جوابدهی درمان، بسته به شدت برهم ریختگی متفاوت است. در موارد خفیف، ممکن است طی چند ماه، کراودینگ درمان شود. اما در موارد شدیدتر، درمان ممکن است تا چند سال نیز به طول بینجامد.

درمان کراودینگ با کامپوزیت

ممکن است فکر کنید کامپوزیت درمان بهتری نسبت به ارتودنسی است. اما کراودینگ شدید، هرگز با کامپوزیت قابل درمان نیست. چرا که کامپوزیت قادر به حرکت دادن دندان‌ها نیست و تنها در مواقعی کاربرد دارد که برهم ریختگی دندان بسیار خفیف بوده و با اصلاح ظاهری، برطرف می‌شود.

چرا کراودینگ دندان باید درمان شود؟

همانطور که گفته شد، کراودینگ دندان مشکلات بسیار زیادی برای بیمار بوجود می آورد. از جمله آسیب به زیبایی، مشکلات تکلم، پوسیدگی دندان، تحمع جرم و پلاک در نواحی که دسترسی به آن ممکن نیست، بدشکلی فرم دهان و دندان و… . به همین خاطر، درمان صحیح کراودینگ اهمیت بسیار زیادی دارد. در برخی مواقع، ممکن است متخصص، تصمیم بگیرد که درمان را کمی به تاخیر بیندازد تا فک رشد خود را کامل کند.

کراودینگ دندان

آیا درمان کراودینگ دائمی است؟

اغلب بعد از پایان پروسه ارتودنسی، از روش‌هایی برای تثبیت شکل دندان استفاده می‌شود. درصورت استفاده منظم از این ابزارها غالبا صافی و یکدستی دندان‌ها دائمی است. اما در صورت عدم استفاده یا رویش دندان مزاحم جدید (مثل دندان عقل) ممکن است دوباره کمی دندان‌ها نامرتب شوند. با این حال، می‌توان گفت که هرگز شکل دندان‌ها به قبل از درمان بازنخواهد گشت.

برای دریافت خدماتی مانند ایمپلنت دندان، کامپوزیت دندان، لمینت دندان، اندو تخصصی، بلیچینگ دندان، لیفت لثه و اصلاح طرح لبخند با ما در کلینیک دندانپزشکی آریل دنتال با مدیریت دکتر وحید سعیدیان تماس بگیرید.

No comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *